Mustig svampsoppa toppad med madeira.

Laga Linnéas härliga soppa med grädde, svamp och toner av madeira.   

Mustig svampsoppa med madeira
J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

Portugal

Systembolaget nr:

7805

127,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Mustig svampsoppa

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk smör

  • 2 liter färsk svamp (3 dl torkad), jag använde trattkantarell

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 3 dl grädde

  • 1/4 dl Madeira

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjukt i en klick smör.

    2. Använder du färsk svamp, stek dom för sig tills all vätska kokat bort. Ha sedan i dom i lökfräset. Torkad svamp kan du smula i direkt.

    3. Slå på grönsaksbuljong och grädde. Låt allt koka upp och låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter.

    4. Tag av från plattan och låt svalna något. Mixa sedan soppan helt slät.

    5. Smaka av med Madeira, salt och svartpeppar. Låt soppan koka ytterligare några minuter. Servera soppan varm med ett gott bröd till.

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

127,00 kr


Till soppan rekommenderas ett glas madeira av denna sort.

Vinet har en stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.

Recept: Linnéa Seidel