Sherry och Madeira passar till ost, choklad, i matlagning och drinkar.
Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket. Här får du nio skäl till varför man bör ha minst en flaska Vintry's hemma.
Läs mer »Laga Linnéas härliga soppa med grädde, svamp och toner av madeira.
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 liter färsk svamp (3 dl torkad), jag använde trattkantarell
1 liter grönsaksbuljong
3 dl grädde
1/4 dl Madeira
salt & svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjukt i en klick smör.
Använder du färsk svamp, stek dom för sig tills all vätska kokat bort. Ha sedan i dom i lökfräset. Torkad svamp kan du smula i direkt.
Slå på grönsaksbuljong och grädde. Låt allt koka upp och låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter.
Tag av från plattan och låt svalna något. Mixa sedan soppan helt slät.
Smaka av med Madeira, salt och svartpeppar. Låt soppan koka ytterligare några minuter. Servera soppan varm med ett gott bröd till.
127,00 kr
Till soppan rekommenderas ett glas madeira av denna sort.
Vinet har en stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.
Recept: Linnéa Seidel
Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket. Här får du nio skäl till varför man bör ha minst en flaska Vintry's hemma.
Läs mer »Soppa är fantastiskt gott och en väldigt omväxlande rätt då du kan göra den på otroligt många sätt. Här listar vi 10 goda och helt olika recept på soppa med tillhörande vintips.
Läs mer »Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs mer »Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.
Läs mer »