Old Cuban.

The Old Cuban är en välbalanserad tropisk cocktailsensation med mörk rom och mynta, twistad med champagnens elegans. Den skapades av bartendern Audry Saunders år 2001, då hon arbetade på restaurang Beacon i New York, och idag är den känd som en av cocktailrenässansens moderna klassiker.
Old Cuban
Rating

Tina Shine’s Old Cuban

25 ml lime juice
25 ml rörsockerlag*
3 stänk Angostura bitter
2 stänk saltvattenslösning*
6 myntablad
champagne att toppa med
mynta att garnera med
1. Skaka de 6 första ingredienserna i en shaker fylld med is och sila sedan vätskan över ett vinglas fyllt med is.
2. Toppa med champagne och garnera med en rik kvist mynta.

*rörsockerlag: två delar vatten till en del socker

*saltvattenlösning: två delar vatten till en del salt

Gör så här: hetta upp i varsin panna tills socker respektive saltkristallerna löst upp sig. Buteljera sockerlagern i en flaska med kork och häll saltvattenslösningen i en droppflaska.

Om vi plockar isär en Old Cuban och riktar blicken på smakelementen och dess förhållande till varandra:

Grundsmakerna i en Old Cuban

Basen i en Old Cuban utgörs av mörk rom, som är en söt sprit gjord på sockerrör. Den andra söta komponenten i en Old Cuban är sockerlagen. Jag använder mig av en sockerlag på rörsocker, då den ger en något fylligare smak som gör sig utmärkt med den mörka romen.

Sötman balanseras ut med syrlighet. I det här fallet används färskpressad limejuice. En Old Cuban innehåller också några stänk Angostura bitter, vilket balanserar upp helhetsintrycket och ger drinken en komplexitet, snarare än en bitter smak (det bittra inslaget är mer som en krydda).

Hittills är 3 av våra 5 grundsmaker med; sött, surt och bittert. De kvarstående grundsmakerna är alltså salt och umami. Även om umami är en relativt vanlig smak i cocktails nu för tiden, så är den överflödig i en Old Cuban. Men ett par droppar saltvattenslösning höjer upp den här drinken till nästa nivå eftersom ännu en grundsmak är då representerad. På så vis bidrar saltvattenslösningen till smakmässing helhet.

Myntan, som står för en kylande och uppfriskande så kallad “falsk smak”, och champagnen som med sin strävhet och sina bubblor adderar textur till drinken, tillför The Old Cuban en väl avvägd proportionalitet, vilket skapar en sensorisk harmoni.

The Old Cuban är i grunden en högst balanserad cocktail!

Rom till Old Cuban:

Systembolagsnummer: 549 549,00 kr

Mörk rom med härligt nyanserad doft. Här hittar du inslag av kryddig fatkaraktär, muscovadosocker, torkad frukt, pomerans, arrak, kakao, vanilj och kanderade apelsinskal. Smaken är mjuk och behaglig med en kryddig ton och inslag av torkad frukt, nötter och chokladkola.

Systembolagsnummer: 532 349,00 kr

En rom som har en rik doft med inslag av torkade tropisk frukter, vanilj, farinsocker, choklad, flamberade bananer, bakade äpplen och kola. Bra smaklängd med inslag av fat, kryddor, torkade frukter och romflamberad banan. Perfekt till dina ambitiösa drinkar och cocktails.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager