Ölkokta musslor med lakritsaioli.

Kokta musslor är en riktigt lyxig klassiker och i det här receptet kokas musslorna med öl istället för vin. Rätten serveras sedan med surdegsbröd och en lakritsaioli som höjer smakerna till en ny nivå.
Ölkokta musslor med lakrtisaioli i gryta
Rating
4
30 min

Recept på lakritsaioli:

3 äggulor
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
citronzest från en halv citron
1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver
1 tsk vitvinsvinäger
salt
peppar
1. Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinäger.
2. Tillsätt pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar.
3. Ställ in i kylen.

Recept på ölkokta musslor:

3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk smör
1- 2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter
1 nät musslor
3 dl öl (veteöl eller lager)
saft från en halv citron
1 dl vispgrädde
salt
peppar
persilja
1. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.
2. Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg.
3. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.
4. Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig.
5. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter.
6. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.
7. Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.
8. Servera tillsammans med surdegsbröd och lakritsaioli.

Dryckestips till musslorna:

Systembolagsnummer: 71012 199,00 kr

Doften i Reine Pédauque Pouilly Fuissé är medelstor och nyanserad med inslag av citron, gula stenfrukter, rostade nötter och en flintig mineralitet. Smaken är välbalanserad med en viss fetma i munkänslan. Fruktigheten, syran, och toner från rostade fat är väl samspelta och i avslutet finner man en elegant mineralitet.

Systembolagsnummer: 16018 79,00 kr

Las Moras Reserve Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Mer med lakrits:
Lakritsbitar som ligger på varandra

Visste du att människan har ätit lakrits i över 4000 år? Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och nu har du chansen att vinna en lakritsprovning online hos Lakritsfabriken till värde av 295 kr

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager