Ost- och lökpaj med dillkräm och kräftstjärtar.

En stor, lyxig ost- och lökpaj. Servera som kräfttillbehör eller förrätt skuren i bitar och toppad med kräftstjärtar, dillkräm och smörstekta kantareller.

Ost- och lökpaj till kräftskivan
Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

123,00 kr


O.P. Anderson Dill

O.P. Anderson Dill

Sverige

Systembolaget nr:

117622

229,00 kr


logo

1 h 15 min

Tid för kräftor! Och visst är det en härlig tid, inte sant? Idag bjuder jag på min bästa paj när det kommer till att äta kräftor. På kräftskivan gör jag en stor lyxig ost- och lökpaj, perfekt som tillbehör till kräftorna. Men den fungerar precis lika bra att servera som förrätt. Skuren i bitar, toppad med diverse godsaker. Som kräftstjärtar med dillkräm. Eller bara smörstekta kantareller. Ost- och lökpajen innehåller inte mindre än 3 sorters ost. Och så klart lök. Som fått steka länge på medelvärme tills den blir sådär oemotståndligt söt och mjuk.

Pajskalet

Ingredienser

  • 125 g kallt smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk iskallt vatten

  • salt

Gör så här

    1. Skär det kalla smöret i kuber.

    2. Blanda hastigt ihop smöret med mjöl, vatten och salt till en pajdeg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.

    3. Kavla sedan ut degen på mjölat bord. Klä en pajform (gärna en rektangulär ca 23x23 cm) med degen.

    4. Förgrädda pajdegen i 225°C i cirka 10 minuter.

Fyllningen till ost- och lökpajen

Ingredienser

  • 2 stora gula lökar

  • smör att steka i

  • 3 dl mjölk

  • 3 ägg

  • 1 msk örtsalt

  • 3 dl riven ost (jag blandade vällagrad prästost, parmesan och västerbottensost)

Gör så här

    1. Skala och skiva löken tunt. Stek i smör på medelvärme under omrörning tills löken mjuknat helt och blivit nästan genomskinlig.

    2. Blanda samman mjölk, ägg, salt, stekt lök och de 3 sorters ostarna. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i cirka 30-40 minuter i 225°C.

    3. Låt svalna helt.

Dillkräm

Ingredienser

  • 2 äggvitor

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dl färsk dill

  • 2 dl rapsolja

  • 1 tsk citron

  • 1 nypa salt

Gör så här

    1. Separera äggvitorna från äggulorna.

    2. Lägg äggvitorna i en bunke.

    3. Skala och krossa vitlöken lätt. Lägg vitlök och dill i bunken med äggvitorna.

    4. Mixa till ett grönt skum med en stavmixer. Tillsätt lite av oljan och fortsätt mixa.

    5. Häll sedan i resterande mängd olja i en tunn stråle och mixa tills du får en tjock kräm.

    6. Smaka av med citron och salt. Ställ kallt fram till servering.

Tillbehör

Ingredienser

  • kräftstjärtar

  • stekta kantareller

  • dill

Gör så här

    1. Skär den kalla pajen i bitar. Låt sedan gärna pajen bli rumstempererad, då smakar den bäst.

    2. Toppa pajbitarna med dillkräm, kräftstjärtar, stekta kantareller och dill. Servera direkt.

Vintips till pajen:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd. Perfekt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

O.P. Anderson Dill

229,00 kr


Häll upp O.P. Anderson Dill i fina små glas och servera till dessa små munsbitar. En snaps med frisk och fyllig kryddighet av dillfrö, citron och fänkål.

Recept: Linnéa Seidel