Ost- och lökpaj med dillkräm och kräftstjärtar.

Tid för kräftor! Och visst är det en härlig tid, inte sant? Idag bjuder jag på min bästa paj när det kommer till att äta kräftor. På kräftskivan gör jag en stor lyxig ost- och lökpaj, perfekt som tillbehör till kräftorna. Men den fungerar precis lika bra att servera som förrätt. Skuren i bitar, toppad med diverse godsaker. Som kräftstjärtar med dillkräm. Eller bara smörstekta kantareller.

Ost- och lökpajen innehåller inte mindre än 3 sorters ost. Och så klart lök. Som fått steka länge på medelvärme tills den blir sådär oemotståndligt söt och mjuk.
Ost- och lökpaj till kräftskivan
Rating
1h 15min

Pajskalet

125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
salt
1. Skär det kalla smöret i kuber.
2. Blanda hastigt ihop smöret med mjöl, vatten och salt till en pajdeg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.
3. Kavla sedan ut degen på mjölat bord. Klä en pajform (gärna en rektangulär ca 23x23 cm) med degen.
4. Förgrädda pajdegen i 225°C i cirka 10 minuter.

Fyllningen till ost- och lökpajen

2 stora gula lökar
smör att steka i
3 dl mjölk
3 ägg
1 msk örtsalt
3 dl riven ost (jag blandade vällagrad prästost, parmesan och västerbottensost)
1. Skala och skiva löken tunt. Stek i smör på medelvärme under omrörning tills löken mjuknat helt och blivit nästan genomskinlig.
2. Blanda samman mjölk, ägg, salt, stekt lök och de 3 sorters ostarna. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i cirka 30-40 minuter i 225°C.
3. Låt svalna helt.

Dillkräm

2 äggvitor
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk dill
2 dl rapsolja
1 tsk citron
1 nypa salt
1. Separera äggvitorna från äggulorna.
2. Lägg äggvitorna i en bunke.
3. Skala och krossa vitlöken lätt. Lägg vitlök och dill i bunken med äggvitorna.
4. Mixa till ett grönt skum med en stavmixer. Tillsätt lite av oljan och fortsätt mixa.
5. Häll sedan i resterande mängd olja i en tunn stråle och mixa tills du får en tjock kräm.
6. Smaka av med citron och salt. Ställ kallt fram till servering.

Tillbehör

kräftstjärtar
stekta kantareller
dill
1. Skär den kalla pajen i bitar. Låt sedan gärna pajen bli rumstempererad, då smakar den bäst.
2. Toppa pajbitarna med dillkräm, kräftstjärtar, stekta kantareller och dill. Servera direkt.
Systembolagsnummer: 86262 269,00 kr

Häll upp O.P. Anderson Klar i fina små glas och servera till dessa små munsbitar. En snaps med frisk och fyllig kryddighet av dillfrö, citron och fänkål.

Systembolagsnummer: 22257 209,00 kr

Ett passande vin till kräftkalaset! Torr frisk smak med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager