Ostkaka med hjortronsylt.

Dessertbordet på jul. Det ser nog väldigt olika ut från familj till familj. Hos oss har det en märklig vana att växa från år till år. För alltid är det någon som testat ett nytt recept som bara måste serveras till jul. Och kanske måste jag smyga in en form med hemgjord ostkaka, varm hjortronsylt och lättvispad grädde i år? Jag har valt att göra min variant på Keso, det går så mycket fortare än den varianten med ostlöpe. Och tid, det är något jag har lite dåligt av såhär veckorna innan jul.
Ostkaka med hjortronsylt.
Rating
1h

Ostkaka

2 ägg
50 g mandel
3 bittermandlar
500 g Keso
1/2 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
smör till formen
1. Sätt ugnen på 200 °C.
2. Vispa upp äggen lätt med en gaffel.
3. Hacka mandel och bittermandel fint. Rör i mandlarna i äggen.
4. Ha sedan i Keso, socker, vanilj och vetemjöl. Rör till en klumpfri smet.
5. Blanda sist i mjölk och grädde.
6. Smörj en ugnsfast form med smör och ha i smeten.
7. Grädda i 200 °C i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen. Om ostkakan får mycket färg kan du behöva lägga över lite folie den sista stunden i ugnen.

Till servering

3 dl varm hjortronsylt
3 dl löst vispad grädde
1. Servera ostkakan med varm hjortronsylt och löst vispad grädde.

Vintips till ostkaka med varm hjortronsylt:

Systembolagsnummer: 2741 109,00 kr

Nederburg Noble Late Harvest passar perfekt till desserter med frukt eller bär som till exempel hjortronsylt. Viner har en kryddig, fruktig doft av mango, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Se också
Sånghäfte med snapsvisor

Snapsvisan är någonting typiskt svenskt och en unik visskatt vi gärna vill föra vidare. Här hittar du snapsvisor till jul och ett sånghäfte att ladda ner. 

Läs mer

En julig cheesecake som görs på färskost och grädde smaksatt med mousserande glögg och klassiska julkryddor. Pepparkakor i botten och fin julröd topping.

Läs mer
Blossa 1895 med kryddor och sockertopp

Att glödga vin innebar att man dränkte en sockertopp i sprit och antände den så att sockret smälte ned i vinet. Blossas kryddmästare berättar mer om det kryddade vinet.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager