Oxfilé med svartkål och friterade morötter

Oxfilé med svartkål och friterade, finstrimlade morötter.

Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan. Istället för en klassisk potatisrätt har jag friterat finstrimlade morötter. Men det går såklart bra att fritera vilken slags rotfrukt som helst. Eller varför inte blanda olika sorter? Till varmrätten passar ett glas Pasqua Amarone della Valpolicella fint.
Oxfilé med svartkål
Rating
4 portioner
45 min

Oxfilé med svartkål och friterade morötter

200 g svartkål
1/2 purjolök
3 dl grädde
1/2 buljongtärning
1 dl riven parmesan
Svartpeppar
600 g oxfilé
Smör att steka i
Salt och svartpeppar
4 stora morötter
Olja att fritera i
Flingsalt
1. Skölj svartkålen och skär bort den grova stjälken i mitten av svartkålen.
2. Strimla svartkål och purjolök. Stek dem mjuka i en panna.
3. Tillsätt grädde och buljongtärning till den stekta svartkålen och purjolöken. Låt koka ett par minuter.
4. Precis innan servering; rör ner parmesan i såsen med svartkål och smaka av med svartpeppar.
5. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur innan tillagning. Torka köttet helt torrt.
6. Krydda med salt och svartpeppar.
7. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek sedan köttet 2-3 minuter per sida. Låt det vila cirka 5 minuter innan servering.
8. Strimla morötterna fint i en mandolin eller liknande.
9. Fritera i rikligt med olja tills de fått en gyllene färg. Hur länge de behöver friteras beror på hur tjocka de görs.
10. Låt svalna något på ett hushållspapper och salta.
11. Servera oxfilé med nyfriterade morötter och den ljuvliga såsen med svartkål.
Systembolagsnummer: 2358 229,00 kr

Kryddig och nyanserad doft med inslag av fat, torkad frukt, viol, lakrits, salvia och mjölkchoklad. Smaken är fyllig och nyansrik med en lång, härlig eftersmak. Det gifter sig bra med oxfilén och svartkål.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager