Paella.

Linda Letelier Hansson bjuder på ett härligt paellarecept med kyckling och chorizo från kokboken "Festliga bufféer". 

Paella
Planeta Rosé

Planeta Rosé

Italien

Systembolaget nr:

5182601

139,00 kr


Aqua di Venus Rosé

Aqua di Venus Rosé

Italien

Systembolaget nr:

7866601

209,00 kr


logo

6

logo

1 h 30 min

Paella har fått sitt namn från pannan som den lagas i, la paellera. Basen i rätten är ris kryddat med saffran. Sedan är principen att ”man tager vad man haver". Här med kyckling och chorizo från kokboken "Festliga Bufféer " av Linda Letelier Hansson.

Klassisk paella innehåller ofta musslor, räkor och bläckfisk och i lyxiga varianter kan det finnas havskräftor. Det är viktigt att inte röra runt i riset under tillagningen men att samtidigt se till att riset inte kokar torrt.

Kycklingklubbor:

Ingredienser

  • 500 g kycklingklubbor

  • 1 dl olivolja till stekning

  • en halv tesked salt

  • en halv matsked paprikapulver

Gör så här

    1. Börja med att förbereda kycklingen. Bryn kycklingklubborna i olivolja i ca 3 minuter så att de får fin färg. Salta och krydda med paprikapulver.

    2. Lägg kycklingen åt sidan, den ska sedan stekas tillsammans med riset.

Recept på paella:

Ingredienser

  • 300 g chorizo

  • 4 tomater

  • 8 dl vatten

  • 3–4 grönsaksbuljongtärningar

  • 1 stor gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 röda paprikor

  • 1 tsk salt

  • 2 krm grovmalen svartpeppar

  • ½ msk paprikapulver

  • 2 paket saffran

  • 4 dl paellaris, bomba- eller arborioris

  • 2 dl vitt vin

  • 2 gula paprikor

  • 5 stjälkar persilja

  • 2 citroner

Gör så här

    1. Dela chorizokorvarna i mindre skivor. Stek dem i samma panna som kycklingklubborna. Lägg även korven åt sidan.

    2. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Koka dem i några sekunder så att skalet börjar lossna. Ta upp dem ur vattnet och spola dem i kallt vatten medan du drar bort skalet.Skär tomaterna i klyftor.

    3. Koka upp vattnet till buljongen och lägg i buljongtärningarna. Gör gärna lite extra buljong som du har till hands under tillagningen av riset, så att det inte kokar torrt.

    4. Finhacka lök och vitlök. Skär de röda paprikorna i mindre bitar och ta bort kärnorna.Fräs allt i pannan som du använt till kycklingen och chorizon. Tillsätt alla kryddor, tomatklyftorna och riset.

    5. Häll på vinet och 7 dl buljong. Lägg i kycklingen och chorizon. Koka under lock i ca 20 minuter. Riset ska vara mjukt men ha en liten kärna kvar. Tillsätt mer buljong om det behövs.

    6. Skär de gula paprikorna i långa klyftor, stek dem gyllenbruna i olivolja och lägg dem i paellan.

    7. Hacka persiljan och skär citronerna i klyftor. Strö persiljan över paellan och servera den med några citronklyftor.

Vintips till paella:

Planeta Rosé

139,00 kr


Rosé passar fint till paella. Planeta Rosé har en inbjudande fruktig doft med inslag av hallon, vattenmelon,  hibiskus  och en fläkt av nypon. Smaken är läskande och fruktig med toner av hallon, vattenmelon, blommor och en fläkt av björnbär.

Aqua di Venus Rosé

209,00 kr


Ljuvlig rosé i vacker flaska! Vinet har en intensiv och nyanserad doft med inslag av röda körsbär, citrus, färska örter, cantaloupemelon och en fläkt av färska blommor. Rosévinet har en elegant och fruktig smak med fina toner av röda frukter, färska örter, apelsin, blommor och våt sten.

Recept: Linda Letelier Hansson