Paella på grillen.

Med sin exotiska karaktär får den även de mest kräsna på fall. En spansk klassiker som aldrig slår fel - paella. Tillaga din paella på grillen, och helt plötsligt blir det ett ypperligt tillfälle att bjuda in vänner på spansk grillfest då det är smidigt att laga till många! Genom att grilla paellan får den även en extra god smak och blir lite sådär lagom lyxig. Precis som vi vill ha den.

Tips! Servera gärna med en hemmagjord aioli. Recept hittar du nedan.
Paella på grillen
Rating
4
45 min

Paella:

400 g kycklingfilé
200 g färsk chorizokorv
1 gul lök
2 klyftor vitlök
en halv chilifrukt
1 röd paprika
300 g körsbärstomater
2 dl gröna ärtor
1 citron
3 dl öl, lager
1 l hönsbuljong
4 dl avorioris (eller långkornigt ris)
1 - 1,5 dl olivolja
1 msk rökt paprikapulver
0,5 g saffran
salt och svartpeppar
1 kruka färsk bladpersilja
1. Hacka chili, lök och vitlök fint. Tärna paprikan fint och dela tomaterna på mitten.
2. Ställ en stor och värmetålig form eller panna på gallret ovanpå en fin glöd och häll i olja. Se till att formen/pannan kommer upp lite över grillen så öppningen inte täpps igen.
3. Bryn kyckling och chorizo och tillsätt lök, vitlök, chili, rökt paprikapulver och saffran. Låt fräsa en stund.
4. Rör ned ris, tomater och paprika och låt fräsa i någon minut innan du häller i ölen. Tillsätt sedan lite hönsbuljong i taget och låt koka in. Rör om då och då, och var försiktig så det inte bränner fast i botten.
5. Koka tills kycklingen är genomlagad och riset mjukt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vänd ned persiljan och spara lite till topping.
6. Servera med aioli och ett riktigt gott bröd till, och låt den spanska festen börja!

Aioli:

2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur när du börjar göra din aioli, antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
2. Separera äggvita från gulan. Lägg gulorna i en hög skål.
3. Riv vitlöken fint. Häll i olja, saft från en citron och senap i skålen med äggulor. Sätt i stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills att allt mixats till en krämig aioli. Smaka av med salt.

Vintips till paella:

Systembolagsnummer: 50061 129,00 kr

Till paellan rekommenderar vi Faustino Reserva - en Rioja med fin balans mellan fruktighet och kryddighet från ekfaten.

 

 

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager