Pappa al Pomodoro - italiensk tomatsoppa från Toscana.

Den här toscanska tomatsoppan är lika enkel som god, ett epitet italienarna är specialister på. Det kan vara därför den blivit nästan omåttligt populär både i och utanför Italien. Rätten har till och med inspirerat till sången “Viva la pappa col pomodoro” som än idag sjungs av skolbarn landet runt. Laga den så förstår du varför.
Pappa al Pomodoro
Rating
4
2 vitlöksklyftor
1 gul lök olja att steka i
2 stjälkar selleri
800 g konserverade körsbärstomater eller 1 kg färska
2 dl grönsaksbuljong
dagsgammalt vitt bröd
1 kruka färsk basilika
riven parmesanost
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja.
2. Skiva sellerin tunt och låt den steka med löken. Tillsätt tomater och grönsaksbuljong. Låt allt koka upp och koka på medelvärme i cirka 20 minuter.
3. Skär sedan ner brödet i bitar och finhacka persiljan. Blanda i och rör om väl. Låt brödet suga åt sig av vätskan.
4. Riv över parmesan och servera direkt.

Vin till pappa al pomodoro

Systembolagsnummer: 2310 99,00 kr

Till denna toscanska tomatsoppa väljer du ett vin från samma region. Tomater och vin kan vara en svår kombination, men det är ingen match för Ruffino Chianti. Detta medelfylliga vin, åt det lite lättare hållet, har en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling. Passar också bra till mildare ostar. 

Se också

Gnocchi är en italiensk klassiker och i Toscana kallas de ofta för topini (små möss) p.g.a. sin storlek. Se recept på en härlig gnocchi med salsiccia här.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager