Pasta med entrecôte, aubergine och karamelliserad lök.

Idag lagar jag en krämig pastasås. Med tärnad stekt aubergine, karamelliserad lök och entrecôte. Den karamelliserade löken lyfter verkligen rätten så jag har tagit lite av löken direkt i såsen för att den ger så otroligt god smak. Lök är annars en råvara svår att para ihop med vin, men genom att man karamelliserar den fungerar det mycket bättre. Låt löken steka länge på medelvärme, det är värt tiden!

Här saltar jag bara köttbiten. En bra bit entrecôte behöver inte mer än så och kan ändå vara stjärnan i rätten. Och tillsammans med den karamelliserade löken blir det en riktig fullträff!

/ Linnéa
Krämig pasta med aubergine entrecôte och karamelliserad lök med bröd
Rating
4
40 min

Pastasås

6 st schalottenlökar
smör att steka i
salt
250 g aubergine
olja att steka i
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk oxfond
3 dl grädde
1. Skala och skiva löken. Hetta upp en stekpanna med smör och ha i löken, stek först på medelhög värme tills den fått en fin stekyta, sänk sedan värmen något och salta. Fortsätt steka löken tills den är karamelliserad. Lägg åt sidan.
2. Skär auberginen i kuber och salta den. Stek den sedan på medelvärme i en gryta i lite olja tills den fått fin färg.
3. Tillsätt tomatpuré och hälften av den karamelliserade löken. Låt steka ihop någon minut. Slå på rött vin, oxfond och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Entrecôte

400 g entrecôte
salt
smör att steka i
4 portioner pasta
färsk persilja att strö över
1. Låt köttet bli rumstempererat. Salta köttet cirka 15 minuter innan du ska steka det.
2. Stek köttet på medelhög värme i smör. Ca 2-3 minuter per sida. Låt vila en stund innan du skär upp köttet.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Fördela såsen i 4 skålar, lägg på pasta, toppa med skivad entrecôte, resterande mängd karamelliserad lök och färsk persilja.

Vintips till pasta med entrecôte:

Systembolagsnummer: 2451 89,00 kr

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon passar fint till den här pastarätten med sin trevliga och fruktiga doft av mörka frukter, kryddor, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.

Systembolagsnummer: 6146 79,00 kr

En malbec är också en god kompanjon till den här rätten. Vinet har en doft av solmogna mörka plommon, viol och kryddor. Vinet är medelfylligt och fruktigt med inslag av mörka frukter och lakrits. 

Se också

Grytor och långkok hör hösten till men det är inte alltid tiden finns för att ställa till med långkok. Här plockar vi fram lövbiffen som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört och underbart gott!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager