Plockmat - kycklingspett, filodegsrullar och stekt chorizo.

Fredagsmys på tu man hand eller läcker buffémat till bjudningen. Linnéa har komponerat tre smårätter: 

- Kycklingspett med en spännande och fräsch smakkombination av curry och mango
- Chorizo stekt i rödvin, vitlök och lite örter
- Filodegsrullar med fetaost, ruccola och bladspenat
Plockmat
Rating
4 portioner
1h

Kycklingspett med mangosås

1 kg benfri kyckling
3 msk mild curry
2 msk paprikapulver
saft från 1 lime
salt & svartpeppar
ca 1 dl olivolja
200 g tärnad mango
ca 1 dl hackad färsk persilja
1/2 chili
1 cm färsk ingefära
2 dl turkisk yogurt
1. Blanda curry, paprikapulver, limesaft, salt, peppar och olja till en marinad.
2. Skär kycklingen i bitar och lägg i marinaden. Låt marinera en cirka en timme.
3. Trä upp kycklingbitarna på små träspett. Grilla eller stek spetten tills kycklingen är helt genomstekt.
4. Lägg mango, persilja, chili och skalad ingefära i en matberedare, mixa tills det blir slätt. Tillsätt yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Chorizo i rödvin

300 g chorizo
3 vitlöksklyftor
ett knippe timjan
1 msk flytande honung
3 dl rött vin
1. Skär chorizo i slantar och skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna och ha i chorizo, vitlökslyftor och timjan. Stek på medelvärme tills korven börjat få lite färg.
2. Tillsätt vin och honung. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills det mesta av vinet kokat bort. Servera genast.

Filodegsrullar med fetaost och spenat

50 g färsk bladspenad
50 g ruccola
150 g fetaost
50 g smör
1 paket med filodeg
1 ägg
1. Mixa bladspenat och ruccola fint i en matberedare. Smula i fetaosten och rör om till en smidig smet.
2. Smält smöret.
3. Lägg ut ett ark filodeg, pensla det med smält smör, lägg på ytterligare ett ark filodeg och pensla med smör.
4. Dela arken i fyra lika stora rutor. Lägg på fyllningen som en sträng i mitten på varje ruta. Vik in långsidorna och rulla till en rulle. Upprepa med resterande ark filodeg och fyllning.
5. Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt med skarvarna nedåt.
6. Vispa upp ägget och pensla rullarna. Grädda i 200°C i cirka 20-30 minuter eller tills de fått fin färg.

Två vintips till plockmat:

Systembolagsnummer: 2596 65,00 kr

Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Systembolagsnummer: 74073 199,00 kr

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg har en generös och komplex doft av gula plommon, persika och söt citrus. Rik, komplex smak med tydlig stendammig mineralitet, gula plommon, röda äpplen, kryddighet och viss fetma. Lång och angenäm eftersmak.

Se också

Duka fram en härlig charkbricka med lite goda ostar och tillbehör. Perfekt att servera med ett glas spansk cava - hemma eller som picknick, det väljer du själv!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager