Polpette - italienska köttbullar med tomatsallad och mozzarella.

Får det lov att vara en variant på köttbullar direkt från Toscana kanske? Servera med en fräsch tomatsallad och ett glas Chianti och du är nästan i Italien.

Polpette - italienska köttbullar med tomatsallad.
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

2310

109,00 kr


logo

4

Får det lov att vara en variant på köttbullar direkt från Toscana kanske? Kalvfärsen och kryddningen gör att den känns lite lättare än den svenska varianten och i Italien rullar man gärna lite större bullar. Kombinera med en fräsch tomatsallad och ta-da! Middagen är klar.

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs

  • 1 dl mjölk

  • 1/2 dl havregryn/ströbröd

  • 3 schalottenlökar eller 1 gul lök

  • olja att steka i

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 msk färsk citronjuice

  • färsk persilja

  • 1 dl finriven pecorino

  • salt & svartpeppar

  • 500 g tomater i olika färger

  • ca 560 g mini-mozzarella

  • färsk basilika

  • crema di balsamico

Gör så här

    1. Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla.

    2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i lite olja tills löken är helt mjuk. Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och kalvfärs.

    3. Smaksätt med citron, riven ost, salt och svartpeppar. Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar, stek i olja.

    4. Dela tomaterna och lägg upp på ett fat tillammans med mozzarellabollar. Toppa med färsk basilika och crema di balsamico. Servera till de nystekta kalvfärsbullarna.

Vin till italienska köttbullar med tomatsallad

Ruffino Chianti Organic, 750ml

109,00 kr


I Toscana dricker man Chianti som görs på druvan Sangiovese. Ruffinos Chianti är en klassiker som passar utmärkt till Polpette. Vinet, som är ekologiskt, är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Recept: Linnéa Seidel