Pulled chicken.

Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten görs i ugn serveras med tortillabröd och en god chipotlesås. 

Pulled chicken i ugn.
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

206908

230,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 45 min

Catarina König bjuder här på hennes bästa recept på Pulled chicken ur kokboken "Varje dag är en fest". Hennes pulled chicken tillagas i ugn och serveras med flera goda tillbehör och varför inte ett glas chenin blanc?

Som det här receptet bevisar behöver du inte ha en slow cooker för att göra pulled chicken, det går utmärkt att göra den i ugnen. Du kan även använda bara kycklingfilé, men glöm inte bort att det finns mycket smak i fett och skinn på kycklingen - och dessutom är det mer prisvärt att köpa en hel kyckling till din pulled chicken!

Här serveras Katarinas pulled chicken med tillbehör som en enkel chipotlesås, tortillabröd, en tomat- och koriandersallad, guacamole, majs och ruccola. Andre goda tillbehör till pulled chicken är exempelvis:

  • Skivad jalapeno

  • Skivad rödlök

  • Picklad gurka

  • Creme Fraiche

  • Coleslaw

  • Ostsås

Pulled chicken

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, färsk (ca 1,3-1,5 kg)

  • 2-3 lökar

  • 5 vitlöksklyftor

  • 2 dl bbq-sås

  • 1 dl ketchup

  • 1 msk whiskey eller konjak

  • 2 msk torkad koriander

  • 2 tsk malen spiskummin

  • 2-2 1/2 tsk chipotlepasta

  • 1 msk farinsocker

  • 2 msk flingsalt

Gör så här

    1. Tvätta kycklingen under rinnande, kallt vatten. Torka av.

    2. Skala och skiva en lök grovt och platta till två vitlöksklyftor med kniven. Salta lite inuti kycklingen och tryck in den skivade löken och den söndertryckta vitlöken.

    3. Lägg kyckligen i en tjockbottnad emaljkastrull med lock eller en vanlig ugnsform. Skiva resterande lök och vitlök fint. Lätt i en skål vid sidan av en stund. 

    4. Blanda samman bbq-sås, ketchup, whiskey, koriander, spiskummin, chipotlepasta, farinsocker och 1 tsk sald i en skål.

    5. Sätt på ugnen på 180 grader. Pensla kycklingen med 1 dl av bbq-blandningen och strö över cirka 1 msk flingsalt över hela kycklingen.

    6. Lägg sedan på lök, vitlök och avsluta med några varv med pepparkvarnen.

    7. Lägg på grytlocket, eller täck med dubbla lager aluminiumfolie om du använder en ugnsform. Ställ in i ugnen och stek i cirka 2 timmar tills kyckligen når en innertemperatur på 80-85 grader vid benet.

Chipotlesås

Ingredienser

  • 2 dl créme fraiche, 34%

  • 1 msk chipotlepasta

  • saften från 1/3 lime

  • salt efter smak

Gör så här

    1. Rör samman créme fraiche, chipotlepaste, lime och salt.

    2. Smaka av, ställ in i kylen och låt vila.

Tomat- och koriandersallad

Ingredienser

  • 200 g plommontomater på kvist

  • 1/2 kruka koriander, hackade blad

  • 1/2 lime, pressad

  • 1/2 krm flingsalt

Gör så här

    1. Skiva varje tomat i 6-8 små delar. Lägg i en skål. Blanda ner koriandern och pressad lime. Smaka upp med salt.

Till servering

Ingredienser

  • tortillas

  • guacamole

  • 300 g majs

  • ruccola

Gör så här

    1. Rosta majen i en stekpanna med olja och salt tills det börjar lukta lite popcorn. 

    2. Ta ut kycklingen och låt vila i cirka 10 minuter. Dra loss skinnet och börja plocka allt kött. Lägg det i en skål.

    3. När allt kött är bortplockat, tillsätt resten av bbq-såsen i skålen. Salta ytterligare lite, smaka av. Servera med alla goda tillbehör.

Vintips till Pulled chicken:

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Pulled chicken är en perfekt maträtt till detta vin då det är friskt och medelfylligt med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. En god komponent till rätter på fågel, fisk och skaldjur med fräscha och fruktiga tillbehör.

Recept: Catarina König