Pulled chicken.

Catarina König, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2016, bjuder här på hennes bästa recept på Pulled chicken ur boken "Varje dag är en fest".
Pulled chicken
Rating
4 portioner
1h 45min

Pulled chicken

1 hel kyckling, färsk (ca 1,3-1,5 kg)
2-3 lökar
5 vitlöksklyftor
2 dl bbq-sås
1 dl ketchup
1 msk whiskey eller konjak
2 msk torkad koriander
2 tsk malen spiskummin
2-2 1/2 tsk chipotlepasta
1 msk farinsocker
2 msk flingsalt
1. Tvätta kycklingen under rinnande, kallt vatten. Torka av.
2. Skala och skiva en lök grovt och platta till två vitlöksklyftor med kniven. Salta lite inuti kycklingen och tryck in den skivade löken och den söndertryckta vitlöken.
3. Lägg kyckligen i en tjockbottnad emaljkastrull med lock eller en vanlig ugnsform. Skiva resterande lök och vitlök fint. Lätt i en skål vid sidan av en stund. 
4. Blanda samman bbq-sås, ketchup, whiskey, koriander, spiskummin, chipotlepasta, farinsocker och 1 tsk sald i en skål.
5. Sätt på ugnen på 180 grader. Pensla kycklingen med 1 dl av bbq-blandningen och strö över cirka 1 msk flingsalt över hela kycklingen.
6. Lägg sedan på lök, vitlök och avsluta med några varv med pepparkvarnen.
7. Lägg på grytlocket, eller täck med dubbla lager aluminiumfolie om du använder en ugnsform. Ställ in i ugnen och stek i cirka 2 timmar tills kyckligen når en innertemperatur på 80-85 grader vid benet. 

Chipotlesås

2 dl créme fraiche, 34%
1 msk chipotlepasta
saften från 1/3 lime
salt efter smak
1. Rör samman créme fraiche, chipotlepaste, lime och salt. Smaka av, ställ in i kylen och låt vila. 

Tomat- och koriandersallad

200 g plommontomater på kvist
1/2 kruka koriander, hackade blad
1/2 lime, pressad
1/2 krm flingsalt
1. Skiva varje tomat i 6-8 små delar. Lägg i en skål. Blanda ner koriandern och pressad lime. Smaka upp med salt. 

Till servering

tortillas
guacamole
300 g majs
ruccola
1. Rosta majen i en stekpanna med olja och salt tills det börjar lukta lite popcorn. 
2. Ta ut kycklingen och låt vila i cirka 10 minuter. Dra loss skinnet och börja plocka allt kött. Lägg det i en skål.
3. När allt kött är bortplockat, tillsätt resten av bbq-såsen i skålen. Salta ytterligare lite, smaka av. Servera med alla goda tillbehör.

Vintips till Pulled chicken:

Systembolagsnummer: 2069 199,00 kr

Friskt mineralisk och tropisk doft av grapefrukt, lime och persika. Lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. Passar till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fräscha och fruktiga tillbehör. Pulled chicken är en perfekt maträtt till detta vin.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager