Pulled Pork-burgare med rökiga och kryddiga toner

Pulled Pork-burgare med rökiga och kryddiga toner.

Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då det är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Vem gillar inte det liksom?!

Det krävs lite tidsplanering då köttet ska lagas länge på en låg temperatur, men å andra sidan sköter det sig helt själv när man väl fått in det i ugnen eller i slowcookern. Jag tycker denna typ av rätt är väl värd att komma ihåg för den går att variera i det oändliga. Själv är jag lite trött på de här söta, lite tunga smakerna som pulled pork förde med sig. Därför har jag skapat en fräsch och lättare variant med smak från kummin, vitlök, apelsin, rött vin och honung. En helt perfekt kombo. Servera sedan det smakrika köttet i ett härligt, fluffigt briochebröd, som nuförtiden finns att få tag på i varenda mataffär.
Pulled pork
Rating
4 portioner
1h 30min

​Pulled pork i briochebröd

ca 1 kg fläskkarré utan ben
3 msk rökigt paprikapulver
1/2 msk kummin (inte spiskummin, utan vanlig kummin)
2 msk torkad oregano
chili efter smak
salt & peppar
4 vitlöksklyftor
saft från 2 apelsiner
1 dl rött vin
2 röda lökar
2 tsk honung
2 lagerblad
8 briochebröd
rödkål
gräddfil
bladspenat eller annat bladgrönt
1. Klappa köttet torrt. Blanda samman paprikapulver, kummin, oregano, chili, salt och peppar. Gnid in köttet med detta. Skala vitlökarna. Gör fyra små snitt i köttet och tryck in vitlöken i köttet.
2. Skala och skär löken i tunna skivor, lägg dom i botten på din sloowcooker (eller ugnsfasta gryta), pressa saften ur apelsinerna och ha i det tillsammans med vin och honung i grytan. Lägg i lagerblad, salta och peppra. Lägg på köttbiten och sätt på locket. Låt allt stå i kylen över natten.
3. Sätt i grytan på din slowcooker, ha värmen på låg och timern på åtta timmar. Kör du med gryta i ugn, sätt ugnen på 125 °C och kör den i cirka fyra timmar.
4. Köttet är klart när det lätt faller i sär när du petar på det med en gaffel. Tag ur köttbiten och lägg det på en ugnsplåt. Separera köttet med hjälp av två gafflar och häll sedan över nästan all sky.
5. Ställ in det högt upp i ugnen på 250°C och bränn av det snabbt. Ytterkanterna på köttbitarna skall få färg, men det skall inte hinna bli torrt och helt bränt. Tillsätt den sky och all lök som är kvar i grytan. Rör om och låt köttet suga åt sig skyn.
6. Värm bröden i ugnen. Skiva rödkålen tunt. Varva bladspenat, kött, rödlök och gräddfil mellan briochebröden.
Systembolagsnummer: 2052 75.00 kr

Till denna fredagsmiddag tycker jag man bäst serverar ett glas CHILL OUT. Medelfyllig och fruktig smak med liten rökig ton och inslag av björnbär och vanilj. Vinets långa mjuka eftersmak gör sig perfekt med de lite rökiga och kryddiga tonerna i köttet.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager