Pulled pork med chilistekta bondbönor och syrad rödkål.

Pulled pork är perfekt mat att laga till många och precis som klassisk tacos går det att variera i det oändliga. Jag har ett bra grundrecept som jag utgår ifrån och idag har jag valt att blanda i lite svarta bönor och sedan servera den tillsammans med chilistekta bondbönor och syrad rödkål. Två himla fina tillbehör. Just de stekta bondbönorna är ett bra alternativ till avokado till tycker jag.

Jag använder helt vanliga mjuka tortillabröd som jag hänger över gallret i ugnen i eftervärmen. På några minuter så torkar dem och blir hårda. Men de går såklart precis lika bra att servera pulled pork i mjuka tortillabröd.

Till veckans recept passar ett argentinskt vin fint, vad sägs som ett glas Expedition Malbec Organic? Ett fruktigt och ungdomligt vin med inslag av blåbär, viol och fiska örter.
Eller ett glas Las Moras Gran Syrah, ett vin med smak av kryddnejlika, fat, mörka plommon och fikon.
Pulled pork med chilistekta bondbönor och syrad rödkål
Rating
4
5h

Pulled pork med bönor

800 g fläskkarré i bit
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
3 msk tomatpuré
1 msk smör
4 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 dl rött vin
3 msk kokossocker
Salt och svartpeppar
1/2 dl kraftig balsamvinäger
230 g (avrunnen vikt) svarta bönor
1. Blanda samman paprikapulver, vitlökspulver och tomatpuré. Gnid in detta i fläskkarrén. Hetta upp smör i en ugnsfast gryta och bryn köttet runt om.
2. Skala vitlök och skär den i bitar. Fördela runt köttbiten. Slå på oxfond, vin, kokossocker, salt och peppar. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 125° i cirka 4-5 timmar. När köttet är så mört att du kan dra isär det med en gaffel, lyft ur köttbiten ur grytan.
3. Reducera såsen till cirka hälften, häll i balsamvinäger och svarta bönor.
4. Dra isär köttet med hjälp av två gafflar. Slå såsen över köttet och blanda väl.

Chilistekta bondbönor

200 g frysta bondbönor
1 msk smör
Chili
Salt
1. Koka bondbönorna i cirka 3 minuter.
2. Skölj i kallt vatten och pilla av skalet.
3. Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek bönorna tillsammans med chili och salt i ett par minuter.

Snabbsyrad rödkål

500 g rödkål
1 msk salt
1 msk ättikssprit
1 msk balsamvinäger
1. Skiva rödkålen fint, gärna med en mandolin.
2. Strö över saltet och massera in det ordentligt i kålen. Kålen ska mjukna helt. Skölj sedan av saltet noga.
3. Häll på ättika och balsamvinäger.
4. Gör gärna i ordning kålen ca en timme innan ni ska äta.

Tillbehör

Majs
Riven ost
Ärtskott
Tortillabröd
1. Lägg upp tillbehören i skålar och dina tortillabröd på ett fat.

Vintips till pulled pork:

Systembolagsnummer: 2557 63,00 kr

Expedition Malbec Organic har en mycket fruktig, ungdomlig och trevlig doft doft med inslag av blåbär, körsbär och viol. Smaken är fruktig med inslag av blåbär, körsbär, viol, och färska örter.

Systembolagsnummer: 72740 99,00 kr

Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt en stänk av vaniljv svartpeppar och lakrits.

Se också

Catarina König, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2016, bjuder här på hennes bästa recept på Pulled chicken!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager