Pulled pork med rotfruktsmos och smörstekt svartkål

Pulled pork med rotfruktsmos och smörstekt svartkål.

För några år sedan exploderade internet av recept på pulled pork. Men kanske blev det lite av en one hit wonder här i Sverige? För sedan kom nya mattrender och nu verkar det som att vi har glömt den stora kärlek vi under ett par år kände för denna maträtt. Jag kan tycka att det är lite synd, för pulled pork mina vänner, är ultimat "comfort food", som man säger i USA.

Många recept på pulled pork innehåller rökig bbqsås. Jag hoppade över det idag och gjorde en mustig såsbas på rött vin, kokossocker och oxfond istället. Det blev himla gott! Till köttet, som lagas så länge att det bara faller isär, vispade jag ihop ett underbart mos på potatis, palsternacka och jordärtskocka. Jag bara älskar den kombinationen. Sedan toppade jag allt med höstens favorit - smörstekt svartkål!

Fyll skålarna med din comfort food och slå upp ett glas Pata Negra Apasionado, ett rött, fruktigt och aningen kryddigt vin från Spanien.
Pulled pork med rotfruktsmos och smörstekt svartkål
Rating
4

Pulled pork

800 g fläskkarré i bit
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk oxfond
2 dl rött vin
3 msk kokossocker
Salt och svartpeppar
1. Blanda samman paprikapulver, vitlökspulver och tomatpuré. Gnid in detta i fläskkarrén och lägg i en ugnsfast gryta.
2. Skala vitlök och lök. Skär löken i tunna skivor odh fördela runt köttbiten.
3. Slå på oxfond, vin, kokossocker, salt och peppar. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 125° i cirka 4-5 timmar.
4. När köttet är så mört att du kan dra i sär det med en gaffel, lyft ur köttbiten ur grytan. Reducera såsen till cirka hälften.
5. Mosa de mjuka vitlökarna helt. Dra i sär köttet med hjälp av två gafflar. Slå såsen över köttet och blanda väl.

Rotfruktsmos med jordärtskocka

500 g potatis
200 g palsternacka
300 jordärtskocka
50 g smör, mjukt
ca 2 dl mjölk eller grädde
Salt och svartpeppar
1. Skala rotsakerna och dela dom i lika stora bitar. Koka tills de är mjuka, men inte faller isär i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt rotsakerna ånga av.
Mosa rotsakerna med hjälp av en potatisstöt. Tillsätt det mjuka smöret och rör om. Värm mjölken eller grädden tills den är fingervarm. Späd moset med vätskan till önskad konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Smörstekt svartkål och servering

300 g svartkål
2 msk smör
Flingsalt
1. Repa svartkålen och stek den mjuk i lite smör. Strö flingsalt över den stekta kålen.
2. Servera din pulled pork tillsammans med rotfruktsmoset, den stekta svartkålen och ett par skivor gott bröd.

Vin till pulled pork med rotfruktsmos och svartkål:

Systembolagsnummer: 75253 189,00 kr

Doften i Pata Negra Apasionado är fruktig, ungdomlig, aningen kryddig med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, örter, svarta vinbär, lakrits, choklad och vanilj. Smaken är mjuk och fruktig, aningen kryddig med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, örter, lakrits, choklad, peppar och vanilj.

Systembolagsnummer: 73788 159,00 kr

Kan du lägga lite mer pengar på vinet rekommenderar vi denna fransos som fick betyget Fynd! i tidningen Allt om Vin nr 10/2019 med följande motivering:

"Angenäm stallighet på doft och smak. Här finns violer, peppar, kött och mörka saftiga bär. Finstämt och mycket vin för pengarna."

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager