Pumpa fylld med svamp och halloumi till Halloween

Pumpa fylld med svamp och halloumi till Halloween.

Jag älskar att laga mat efter säsong, därför var det ganska självklart att välja pumpa som huvudingrediens till årets Halloween-meny! För vad är mer i säsong just nu än pumpa? Det kommer fler och fler matpumpor i matbutikerna, vilket är så himla kul. För pumpa är inte bara gott, det är otroligt lätt att variera. Antingen kan man göra som jag gjort här, att gröpa ur och fylla en pumpa och sedan baka hela pumpan. Eller så kan man dela den på längden, fylla och baka av. Eller använda pumpaköttet i en gryta eller varför inte till en god paj? Jag har fyllt min pumpa med smörstekt lök, kantareller, persilja, gryner och stekt halloumi. Det blir mustigt och en riktigt höstig middag!
Fylld pumpa
Rating
4 portioner
1h
4 port grynmix
500 g aubergine
300 g svamp (jag tog kantareller)
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 msk grönsaksfond
2 kg matpumpa (jag tog två st à 1 kg)
Färsk persilja
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 dl hackade mandlar
1/2 citron
Salt och peppar
2 paket halloumi
1. Koka grynen enligt anvisningarna på paketet.
2. Finhacka aubergine och svamp. Stek i en torr, medelvarm stekpanna. Tillsätt lite smör.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt det steka med.
4. Rör i 1 msk grönsaksfond.
5. Skär loss toppen på pumporna och ta ur kärnorna. Skrapa sedan ur pumporna.
6. Hacka pumpaköttet i mindre bitar och låt det steka med aubergine, svamp och lök.
7. Blanda i de kokta grynerna och tillsätt färsk persilja, solroskärnor, pumpakärnor, mandlar och saft från 1/2 citron. Smaka av med salt och peppar.
8. Tärna halloumi och stek den gyllene. Rör i den i det andra.
9. Fyll pumporna och sätt på locken. Baka i 225°C i cirka 40 minuter eller tills pumpan mjuknat helt i köttet.
10. Dela pumpan i generösa bitar och ät tillsammans med en grön sallad och ett gott bröd.

I glaset till den fyllda pumpan:

Systembolagsnummer: 6451 69.00 kr

Till min fyllda pumpa dricker vi ett medelfylligt och generöst vin från Australien, AUSSIE Kangarouge Shiraz. Serveras med fördel något kylt.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.

Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager