Rårakor med palsternacka, färskostcrème, varmrökt lax och picklade rödbetor.

Jag älskar verkligen rårakor. För är inte själva meningen med livet potatis som man steker i smör liksom? Om man dessutom tillsätter palsternacka i sina rårakor, ja då har man nuddat en liten, liten bit av himlen enligt mig.

Rårakorna toppar jag sen med en härlig färskostcrème som fått smak av pesto, varmrökt lax och snabbpicklad rödbeta. Och snabbpicklad rödbeta är inte alls samma sak som inlagd rödbeta vill jag lova. Lätt att göra, syrlig, krispig och hur god som helst! Jag gjorde mina rårakor med palsternacka till små fina munsbitar, men du kan precis lika gärna göra färre men större.

Servera gärna mina rårakor till ett glas Jaume Serra Rose Bouqet Cava Brut. Det ät en torr och frisk cava med smak av citrus, gula äpplen och rostat bröd.
Rårakor med palsternacka varmrökt lax och picklade rödbetor
Rating
10 st
40 min

Snabbpicklade rödbetor

2 medelstora rödbetor
1 msk råsocker
1 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
Flingsalt
1. Skala rödbetorna och svarva dem i en grönsakssvarv (det går lika bra att köpa färdigsvarvade eller hyvla med potatisskalare).
2. Lägg i en burk och häll över socker, vinäger, olja och salt. Sätt på locket och blanda om. Låt rödbetorna stå i minst 30 minuter. Vänd på burken då och då.
100 g färskost
1 tsk grön pesto några droppar citron salt
1 tsk grön pesto
Några droppar citron
Salt
1. Blanda samman färskost, pesto, citron och salt i en skål.

Rårakor med palsternacka

200 g palsternacka
200 g potatis
Örtsalt
Smör att steka i
Ca 150 g varmrökt lax
1. Skala och riv palsternacka och potatis grovt. Smaksätt med örtsalt.
2. Forma ca 10 små bollar av de rivna rotfrukterna.
3. Hetta upp en stekpanna, lägg i rikligt med smör och stek rårakorna, ett par åt gången. Platta ut rårakorna med hjälp av en stekspade så de blir tunna. Stek ca 3-4 minuter per sida. Vänd försiktigt.
4. Lägg upp rårakorna på ett stort fat. Toppa dina rårakor med palsternacka med färskostcrème, en bit varmrökt lax och de picklade rödbetorna.

I glaset till Linnéas rårakor med palsternacka:

Systembolagsnummer: 73393 89,00 kr

Doften i Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut har trevliga inslag av mogen citron, gula äpplen, päron och en ton av rostat bröd. Smaken är torr och frisk med behaglig mousse (kolsyra) och en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager