När det är dags att samlas runt adventsljusstaken, med den varma glöggen i hand – då är det trevligt att kunna bjuda på något gott. Här har Linnéa knåpat ihop fyra goda tillbehör till glöggfikat.
Vem älskar inte ett gott tilltugg till glöggen? Här kommer fyra olika varianter med både söt och salt smak! Recepten går självklart bra att dubbla om du vill göra en större mängd.
Linnéa
12 st krustader
ca 100 g brieost
ca 0,5 dl hjortronsylt
Placera krustaderna på en plåt. Skär ner brieosten i mindre bitar och fyll varje krustad med osten.
Baka i ugnen på 200°C tills osten smält, ca 7 minuter. Toppa varje krustad med hjortronsylt. Servera direkt.
0,25 g saffran
1 tsk apelsinblomsvatten
1 dl vispgrädde
100 g naturell färskost
0,5 dl florsocker
granatäpplekärnor
Ha upp apelsinblomsvatten i en äggkopp eller liknande och lös upp saffranet i den.
Blanda grädde, färskost och florsocker i en bunke. Vispa tills smeten tjocknar. Ha i apelsinblomsvatten/saffran och rör om så allt blandas väl.
Spritsa ut smeten i krustaderna och toppa med granatäpplekärnor. Servera direkt.
16 bitar ost i trianglar (av typen Den skrattande kon, eller brieost du skär i trianglar)
salta pinnar
torkade gröna örter (oregano, dill, basilika, dragon mm)
granatäpplekärnor
Dela de salta pinnarna på mitten och stick in en pinne i botten på varje triangel.
Blanda samman de torkade örter du gillar bäst och doppa varje osttriangel runt om i örterna.
Dekorera med granatäpplekärnor. Ställ svalt fram till servering.
2 msk flytande honung
1 msk kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
200 g sötmandlar
flingsalt
Blanda samman honung, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ha i mandlarna och blanda om väl.
Ha ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i 175°C i cirka 10-15 minuter.
Strö flingsalt över de varma mandlarna. Låt svalna helt innan du har upp i en skål.
Nyhet
Finland
149 kr
2025 är Blossas årgångsglögg för första gången en rödvinsglögg. Med inspiration från de europeiska Alperna och deras glühwein har Blossa 25 toner av citronzest, pomerans och granskott, samt de klassiska glöggkryddorna som kanel och kardemumma.
Tillfällig nyhet
Finland
239 kr
Glöggen är byggd på Blossas ursprungsrecept och har en doft av torkad frukt, kakao och choklad. Smaken är rik med djup sötma från portvinet och klar kryddighet från kryddnejlika och kardemumma.
Spanien
105 kr
Originalet som funnits sedan premiären 2015. Smaken är kryddig och fruktig med inslag av ingefära, körsbär, vanilj och i doften finns en tydlig citruston. En trevlig apéritif att servera kyld till juliga snittar.
Recept: Linnéa Seidel
Vad sägs om saffransplättar med tranbärssylt, julsnittar med vedrökt karré och senapsröra, eller pepparkakor med mousse på ädelost, grädde och honung?
Läs merLena Djuphammar har släppt ett tiotal kokböcker. Alla har en sak gemensamt – det är enkla rätter som går snabbt att göra. Den senaste kom i slutet av april och är full av tips på tilltugg till mousserande vin samt några bubblande drinkar.
Läs merLinnéa bjuder på tre enkla men goda toppings som förvandlar crostinis till ett läckert tilltugg på nolltid. Perfekt till ett glas bubbel!
Läs merIbland vill man låta bubblet stå i centrum – inte minst om det vankas äkta champagne. Men med rätt tilltugg till champagnen lyfter du tillfället lite extra! Här är våra favoritsnacks till skumpan.
Läs mer