Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julserveringen ägg i form av elegant, krämig äggcrème med matjesill och gräslök.
Sill och ägg är för många två måsten på julbordet. Kocken Viktor Westerlind har här gjort en modern servering av dessa julfavoriter som består av en äggcrème (en krämigare äggröra) som serveras med matjesill, brynt smör och färsk gräslök. Till detta passar julsnapsen Aalborg Juleakvavit perfekt!
Viktor Westerlind har en lång meritlista med erfarenhet från restaurang F12, trestjärniga Frantzén, Aira och Operakällaren. Utöver dessa prestigefyllda uppdrag har han vunnit Årets Kock 2009 och tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012. 2024 är han tävlingsledare för Årets Kock.
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
5 äggulor
2 msk crème fraiche
Citronsaft efter smak
Salt efter smak
Koka upp grädde och mjölk.
Tillsätt äggen under kraftig vispning och fortsätt sjuda försiktigt tills det blir en äggröra. Denna äggröra blir lite slätare, krämigare och elegantare. Om man vill kan man mixa den lite med en stavmixer.
Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och citronsaft.
200 g matjessill, skuren i bitar
1 dl gräddfil, avhängd i kaffefilter i 1-24 timmar
2 msk brynt smör, varmt
2 msk skuren gräslök
2 msk fint skuren rödlök
Plockade dillvippor
Bottna tallriken med gräddfil, rödlök och matjessill.
Toppa med den varma äggröran.
Ringla över det brynta smöret och toppa med örterna.
Danmark
309 kr
Aalborg Jule Akvavit har en robust kumminton med en elegant avslutning av apelsin, mandel och koriander.
Den här kraftiga akvaviten passar speciellt bra till rätter med lite högre sälta på julbordet som till exempel Janssons Frestelse, julskinka eller varför inte till en kraftig blåmögelost som exempelvis Roquefort.
Recept: Viktor Westerlind
Akvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs merKryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merTa det bästa från två världar och kombinera dem! Blir det sillsallad över? Ställ fram den på bordet i en fin burk och servera med lite gott knäckebröd till
Läs mer