På gränsen mellan vår och vinter lagar Linnéa rostbiff på älg tillsammans med ugnsrostade morötter, fräsch sallad, hyvlad parmesan och över allt ringlar du en riktigt god balsamico.
Äntligen har vi tassat in i den första av vårmånaderna (även om mars kan innebära en hel del snö och minusgrader). Men man vet liksom att nu finns det ingen risk att den snö som faller stannar i flera månader. Nu är det ju faktiskt ljust både när jag åker till och från jobbet, och bara att ljuset återvänt gör att jag blir sugen på lite annan slags matlagning.
Man glömmer att det nyss var så gott med mustiga grytor och långkok, istället känns det mer lockande med lite enklare matlagning. Därför har jag den här veckan skapat ett recept som liksom balanserar sådär på kanten mellan vinter och vår.
En rostbiff på älg tillsammans med ugnsrostade morötter, fräsch sallad, hyvlad parmesan och över allt ringlar du en riktigt god balsamico. Är du av den där riktgt hungriga sorten (vem är inte det förresten), ja då skulle det passa fint med en härlig potatisgratäng till. Tror du inte?
Klappa in salt och svartpeppar runt om älgsteken och bryn den hastigt i en klick smör.
Stick i en ugnstermometer och ställ in rostbiffen i en 125°C varm ugn.
Låt steka tills innertemperaturen håller 55°C. Det tar cirka 1 1/2-2 timmar och du kan med fördel göra iordning köttet kvällen innan.
Lägg morötterna i en ugnsfast form.
Strö över salt och svartpeppar.
Ringla rikligt med olivolja över.
Ugnsrosta i 225°C i cirka 40 minuter.
Hacka löken och stek den mjuk i en stekpanna med smör.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Lägg ett lager potatis i en ugnsfast form. Strö ett lager lök över. Lägg på ett lager potatis till och strö över löken. Avsluta med ett sista lager potatis.
Pressa vitlöken och blanda den tillsammans med salt, peppar och grädde. Slå detta över potatisen.
Grädda i 225°C i cirka 45 minuter. När det återstår ca 10 minuter, ta ut gratängen och strö över osten. Ställ tillbaka gratängformen och låt osten få lite färg.
Lägg upp de ugnsrostade morötterna på ett fat, strö över ruccolablad.
Skär rostbiffen av älg i tunna skivor och rulla ihop till små rullar. Placera ut över morötterna.
Hyvla fina skivor parmesan och strö över köttet. Avsluta med att ringla en god balsamico över allt. Servera potatisgratängen vid sidan av.
USA
155 kr
Boom Boom! Syrah är ett välgjort och fruktigt vin som passar utmärkt till medelkraftiga viltanrättningar. Du kan gärna inkludera lite sötma i såsen eller tillbehör. Det passar utmärkt till viltköttet och det klarar detta vin alldeles utmärkt.
Recept: Linnéa Seidel
Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!
Läs merLinnéa har gjort ett fantastiskt långkok med vilt, rotfrukter, vin och grädde - perfekt till höstkvällarna.
Läs merBresaola känns riktigt lyxigt på picknicken eller som smårätt på middagen och är superenkelt att plocka ihop. Här bjuder Linnéa på ett smarrigt recept med pinje, ruccola, parmesan och citron.
Läs merEn bit riktigt gott kött med klassiska tillbehör som bearnaisesås, ugnsrostad potatis och tomater samt en fräsch persiljemarinad som sätter en härlig smak på allt.
Läs mer