Blåbärssås

Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.

Blåbärssås på träbord bredvid en skål med blåbär.

4

Såsens milda blåbärssmak tillsammans med viltfonden gör att den passar ypperligt ihop med viltkött, men den är precis lika god till nöt- och kalvkött.

Vill man lyxa är förstås filén den självklara styckningsdelen, men även andra styckningsdelar, precis som viltfärs- eller hederlig pannbiff är supergott till. Servera med potatismos, gärna smaksatt med vällagrad riven ost, helstekta smålökar och svamp, t.ex. kantareller eller champinjoner – och du är hemma.

Vin till maträtter med blåbärssås:

Recept: Caroline Hofberg

Choronsås i såssnipa på träbord.Choronsås – tomatiserad bearnaisesås.

Trött på vanlig bea? Testa den här tomatbaserade bearnaissåsen istället! Passar utmärkt till både kött och kyckling.

Läs mer
Skomakarsås med köttbit på träbord.Skomakarsås.

Rödvinssås+köttbit=sant. Med den här ”utökade” varianten av rödvinssky får du det lilla extra.

Läs mer
KryddsmörKryddsmör.

På sommaren kan jag tycka att det är så gott att byta ut såsen mot ett enkelt kryddsmör istället. Perfekt att göra i ordning i förväg och bara ta fram en stund innan man ska äta!

Läs mer
Högrevsgryta med blåbärHögrevsgryta med blåbär.

I Tareq Taylors senaste kokbok "Middag i en gryta" bjuder han på en härlig och unik högrevsgryta med picklade blåbär som serveras med en god potatispuré. 

Läs mer