Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.
Såsens milda blåbärssmak tillsammans med viltfonden gör att den passar ypperligt ihop med viltkött, men den är precis lika god till nöt- och kalvkött.
Vill man lyxa är förstås filén den självklara styckningsdelen, men även andra styckningsdelar, precis som viltfärs- eller hederlig pannbiff är supergott till. Servera med potatismos, gärna smaksatt med vällagrad riven ost, helstekta smålökar och svamp, t.ex. kantareller eller champinjoner – och du är hemma.
Finhacka schalottenlöken. Mjukstek den sakta i smör.
Rör i blåbär och socker och fräs ett par minuter. Tillsätt vin, vatten, fond, timjan och lagerblad. Låt såsen koka sakta under lock, 10–15 minuter.
Sila såsen genom en sil och tryck bären lätt med baksidan av en sked för att få med all vätska.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt såsen koka ihop cirka 10 minuter under lock.
Ta från värmen och vispa i 2 msk smör, klickvis. Nu ska såsen inte kokas mer. Smaka av med salt och peppar.
USA
259 kr
Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma eller kryddhetta.
USA
99 kr
Falling Feather är ett generöst och fruktigt vin med en mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Viner är gjort på druvan Ruby Cabernet och har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner.
Recept: Caroline Hofberg
Trött på vanlig bea? Testa den här tomatbaserade bearnaissåsen istället! Passar utmärkt till både kött och kyckling.
Läs merRödvinssås+köttbit=sant. Med den här ”utökade” varianten av rödvinssky får du det lilla extra.
Läs merPå sommaren kan jag tycka att det är så gott att byta ut såsen mot ett enkelt kryddsmör istället. Perfekt att göra i ordning i förväg och bara ta fram en stund innan man ska äta!
Läs merI Tareq Taylors senaste kokbok "Middag i en gryta" bjuder han på en härlig och unik högrevsgryta med picklade blåbär som serveras med en god potatispuré.
Läs mer