En cazuela kan vara både söt och salt, med kött, skaldjur eller vara vegetariskt. Här är ett recept på en cazuela med hjort som serveras med en trevlig bönsallad.
Cazuela är en klassisk rätt i Sydamerika, men kan göras med olika ingredienser och på olika sätt i olika länder. Det de har gemensamt är att de tillagas i en cazuela - en sorts grund lergryta.
Här har vi tagit fram ett recept på cazuela med hjort och massor av olika grönsaker och kryddor. Perfekt en kylig kväll och du kan med fördel servera den med ett chilenskt vin av druvan Carmenere.
Skiva chili, lök och vitlök tunt.
Skala och dela pumpa, morot och potatis i ganska grova delar (4-5cm) inte så noga, samma med majsen.
Skär köttet i lika stora delar som grönsakerna, bryn hårt i varm gryta med lite olja. Sänk värmen och tillsätt kryddorna, chili, lök, vitlök och svetta i 5 min,
Tillsätt resten av grönsakerna utom pumpan. Svetta dem i 2 min och slå på fonden och tomaterna, sjud under lock i 30 min, tillsätt pumpan och salta och peppra, sjud i 30 min eller tills köttet är mört. Servera med lime och koriander och bröd.
Koka haricot verts och spritärtor i 10 sek, kyl sedan direkt i iskallt vatten.
Skiva löken så tunt du kan och lägg i kallt vatten.
Plocka upp haricot verts samt spritärtor ur vattnet och skiva dem på längden.
Hacka koriander grovt, torka av den blötlagda löken och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda ordentligt. Klart!
Chile
65 kr
79 kr
Ett kryddigt och fylligt vin från Chile med toner av plommon, choklad och svartpeppar. God till lite lättare och medelkraftiga anrättningar på ljust och mörkt kött.
Nu lanseras Expedition Carmenère som utforskar världens populäraste regioner, ett fruktigt rött vin som presenteras i en klimatsmart PET-flaska.
Läs merfolk o folk har plockat fram ett favoritrecept på Chimichurri – den kryddstarka såsen från Sydamerika.
Läs merEspacio Syrah kommer från soliga Argentina och säljs i klimatsmart PET-flaska, vilket ligger helt rätt i tiden.
Läs merMadeleine Stenwreth, Master of Wine, reser världen runt och bistår vinmakare med sin kunskap i blendingprocessen. Nu lanseras viner på Systembolaget från Viña Leyda i Chile, där Madeleine har varit involverad.
Läs mer