Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julbordets cheddarost med en ostcrème som toppas med korinter kokade i portvin, vinaigrette och rostade valnötter.
Ingen jul utan ost och i synnerhet cheddarost! Kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julens cheddarost i form av en härlig ostcrème som serveras med korinter kokade i portvin och som toppas med en vinaigrette, brynt smör, salladsblad och rostade valnötter.
150 g mjölk
150 g grädde
150 g äggula
300 g cheddarost
Riv osten och lägg den i en bunke.
Koka upp grädde och mjölk.
Slå den varma blandningen över äggulorna under vispningen.
Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud till 85 C.
Slå över osten och mixa med en mixerstav tills den är så slät det går att få den, eller använd en blender. Låt svalna.
Innan servering så rör man ostcrèmen lite grann med en visp så den blir slät och smidig igen.
1 dl korinter eller russin
2 dl portvin
Koka upp portvinet och slå över korinterna. Låt gärna stå och dra i minst en timme.
Sila av och använd portvinet till vinaigretten.
100 g valnötter
2 msk brynt smör, ljummet
Blandad plocksallad
100 g smulad cheddarost
Rosta valnötterna i ugnen på 180 C i ca 10 min. Hacka ner i mindre bitar.
Bottna tallriken med ostcrèmen.
Strö över korinter, valnötter och smulad ost.
Ringla över vinaigrette och brynt smör.
Toppa med salladen.
Sverige
219 kr
En kryddig och aromatisk julsnaps som förhöjer smakerna på julbordets rätter.
En traditionell kryddning med kummin, anis och fänkål i grunden, kompletterad med fyllighet från dadlar och cognac samt en friskhet från citronzest.
Recept: Viktor Westerlind
En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.
Läs merDe här små godingarna - potatisterrin med matjessill och vitlök skapar fest i munnen. Passar bra att servera under såväl jul som midsommar, det vill säga hela året runt. Bakom dessa står ingen mindre än potatisexperten Stefan Ekengren
Läs merDen prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs merKryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer