En dröm för chokladälskaren! Den sega choklad- och mandelbottnen tillsammans med chokladmoussen och chokladganachen är svår att motstå.
Den sega choklad och mandelbottnen tillsammans med chokladmoussen och chokladganachen blir en riktigt chokladdröm. Smaksätt gärna chokladmoussen med något du tycker om. Har du ingen bra avlång form kan jag tipsa om att ta en avlång brödform. Det fungerar superbra!
Tidsåtgång: 60 minuter + tid i ugn och frys.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Riv mandelmassan fint. Vänd ner mandelmassan och kakaon i den uppvispade äggvitan.
Klä en avlång form med bakplåtspapper och bred ut smeten.
Grädda I 175°C i cirka 20 minuter.
Låt svalna helt.
Lossa botten från bakplåtspappret. Klä sedan formen med en nytt, rent bakplåtspapper och lägg tillbaka mandelbottnen.
Finhacka chokladen.
Lägg gelatinbladet i blöt.
Sjud upp grädden.
Krama ur all vätska ur gelatinbladet och vispa i det i den varma grädden. Rör tills allt gelatin smält. Ha i den hackade chokladen och rör om. Låt svalna något.
Vispa grädden och häll sedan i chokladsmeten. Blanda om väl.
Häll chokladmoussen över den avsvalnade bottnen och ställ i frysen.
Finhacka chokladen. Värm grädden och ha i chokladen.
Låt chokladen ligga i den varma grädden någon minut innan du rör till en glansig smet.
Tillsätt smöret.
Tag ur moussetårtan ur frysen och snygga till kanterna så de blir jämna, häll över ganachen. Låt stelna helt.
Skär sedan i lagom stora bitar. Toppa varje bit med hackade, rostade hasselnötter.
Italien
189 kr
Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Spanien
135 kr
Vintry's Taverna har en medelstor doft med inslag av körsbär, katrinplommon, russin och apelsinskal. Söt, medelfyllig smak med mild syra. En viss strävhet och trevliga inslag av russin, apelsinskal, körsbär och russin.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har gjort dessa fräscha spett med fetaost och melon som blir jättegoda som tilltugg eller varför inte som inslag på påskbuffén?
Läs merUnderbart goda kanapéer med skagenröra och dill att bjuda på i påsk.
Läs merGör vårens fräschaste sallad på delikatesspotatis, späda små morötter, ärtor och varmrökt lax.
Läs merI påsk bjuder vi på en härlig lammrostbiff med råstekt potatis, portabello och gräddig rödvinssås med tranbär. Receptet med tillhörande vintips hittar du här.
Läs merIstället för marshmallows har Linnéa använt chokladtäckta skumägg till sina rocky roads. Otroligt god sötsak som passar perfekt att servera efter påskmaten.
Läs mer