Här har Linnéa gjort en makalöst god chokladtårta som är fylld och täckt med en härlig chokladkräm som fått smak av rom.
0 h 55 min
Finns det något som andas Alla hjärtans dag mer än choklad, blommor och jordgubbar? Jag tror inte det va!? Här har jag gjort en makalöst god chokladtårta som är fylld och täckt med en härlig chokladkräm som fått smak av rom. Jag älskar kombinationen av choklad och rom, så gott! Gör gärna själva tårtan dagen innan och låt den vila i kylen över natten för att sedan dekorera den precis innan den ska serveras. Detta för att blommorna och jordgubbarna ska hålla sig fina.
Värm mjölken tillsammans med kakao och 1/2 dl av sockret.
Vispa smör och resterande sockermängd (1 dl) pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa.
Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda i det växelvis med den varma mjölken i smörblandningen. Rör om väl.
Häll upp smeten i en 15 cm bred, rund form klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter eller tills chokladbotten är klar.
Låt svalna helt på galler. Skär av ”toppen” så du får en jämn yta på kakan. Dela kakan horisontellt i tre delar.
3 dl grädde
200 g mjölkchoklad
2-3 msk Takamaka St. André Extra Noir Rum
Värm grädden i en kastrull, OBS! Den får inte koka.
Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner i den varma grädden. Rör tills all choklad har smält.
Smaka av med rom (ca 2-3 msk).
Ställ blandningen i kylskåp, gärna över natten. Vispa sedan till en slät, tjock kräm med hjälp av elvisp.
Häll grädden i en kastrull och värm upp. Låt sedan chokladen sakta smälta i den varma grädden.
Ha i en klick smör och rör tills du har en smidig och glansig chokladkräm.
Lägg en av dina tre tårtbottnar på ett tårtfat. Lägg på ett lager frysta hallon.
Bred ut ett lager av chokladkrämen.
Lägg på ytterligare en botten. Lägg på hallon och chokladkräm.
Lägg på den sista bottnen och bred ett tunt lager chokladkräm runt tårtan. Låt tårtan stå kallt i cirka en timme.
Ta sedan ut tårtan och bred ett sista lager chokladkräm runt om hela tårtan. Låt stå kallt en timme till.
Häll med hjälp av en sked, en liten klick av chokladganachen med jämna mellanrum över den kylda tårtan. Bred sedan ett lager av ganachen över hela tårtan.
Dekorera tårtan med chokladkulor, jordgubbar, blommor och mera chokladkulor. Riv slutligen över lite vit choklad.
Seychellerna
499 kr
Takamara St André Extra Noir är en blandning av rom som destillerats på melass i koppar- och kolonnpannor. Därefter sker en hydrodynamisk kavitation tillsammans med fransk ek samt bourbonfat. Avslutningsvis får rommen vila i tio år gamla franska romfat tills den är redo för buteljering. Resultatet är en tropisk, fyllig och kraftfull rom med kryddiga inslag från den franska eken samt söta toner av vanilj från bourbonfaten.
St André Extra Noir dricks på is eller som den är.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéas recept på ljuvlig hallonsorbet. Servera den med en skvätt mousserande och du har den perfekta Alla hjärtans dag-desserten!
Läs merEn underbar cheesecake med champagnemarinerade jordgubbar blir ett perfekt avslut på en middag för två.
Läs merGör Linnéas frasiga våfflor med silkeslen chokladglass och en otroligt god chokladsås smaksatt med päronlikör.
Läs merManhattan är en klassisk och välkänd cocktail med whiskybas, söta inslag och bittra toner. Här är en spännande variant med mörk rom istället för whisky!
Läs mer