Linnéa gör en klassiker från det franska köket men med sin egen lilla twist.
Det finns ett par klassiker som man ska ha lagat sig igenom även om man bara är det minsta matlagningsintresserad, kan jag tycka. Som Boeuf bourguignon eller Coq au vin. Och idag ska vi prata om den senare.
Jag kan inte rå för det, men jag känner mig nästan lite som Julia Child när jag tar mig an de här klassiska rätterna. I de recepten finns det egentligen inte något utrymme för att experimentera och förbättra, då rätterna har lagats så många gånger att man inte kan hitta på något nytt att tillföra. Men, jag har så otroligt svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Så jag gjorde min egen variant ändå. Kanske har jag hädat, men det här blev rysligt gott! Istället för det klassiska fläsket som ska vara i så tillsatte jag mängder av kryddig ölkorv. Jisses amalia va gott det blev!
Bryn kycklingdelarna i smör. Lägg åt sidan.
Skala lök och vitlök och skiva tunt. Stek på medelvärme tills den blir mjuk. Slanta ölkorven och låt den stekas tillsammans med löken.
Stek svampen i en torr panna och när den släppt all vätska så fortsätter du steka den gyllene i smör.
Lägg kyckling, lök, vitlök och korv i en gryta medan svampen steks klart.
Slå på rödvin, vatten, kycklingfond och grönsakspulver. Lägg i lagerblad och morötter skurna i slantar eller stavar.
Låt allt koka under lock i cirka 20 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt.
Red av med lite maizena utspätt i vatten. Lägg i de stekta champinjonerna.
Finhacka färsk timjan och blanda i tillsammans med salt och peppar.
Skala och dela potatisen i bitar. Koka i ca 10-15 minuter tills de mjuknat.
Slå av vattnet och och låt potatisen ånga av ett par minuter. Mosa potatisen med en potatisstöt.
Tillsätt smör och mjölk i omgångar tills du fått en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och finhackade färska örter.
Servera Coq au vin tillsammans med det krämiga potatismoset och ett glas vin. Låt fredagsmyset börja!
Australien
219 kr
239 kr
Ett mjukt och fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, kryddor och chokladtoner. Utmärkt till grillade kötträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs merGe kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Läs merLöksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.
Läs merEn vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs mer