Laga Linnéas middag med enbart ekologiska råvaror: en broccoligratäng med lite blomkål i för krämighetens skull. Till det en lättlagad ugnsrostad kyckling.
Den här veckan gav jag mig själv en liten utmaning. Att laga en middag helt baserad på ekologiska råvaror. Utan att för den sakens skull bara välja ingredienser jag på förhand visste fanns ekologiska. Och vet ni, det var faktiskt inga större problem.
Jag valde att göra en broccoligratäng med härlig smak. För att få den lite krämigare tillsatte jag även lite blomkål. Jag tycker det blir så mycket godare så. Men det är ju en smaksak! Både blomkål och broccoli hittar du enklast ekologisk i frysdisken så här års.När vi äter kyckling är det viktigt för mig att den just är ekologisk, eller i alla fall uppfödd på ett hållbart sätt. Hittar ni inte ekologiska kycklingdelar brukar det finnas hel ekologisk kyckling att köpa. Det går också bra såklart.
Koka broccoli och blomkål i saltat vatten i cirka 2 minuter. Häll av vattnet och låt de ånga av ordentligt.
Skär ner purjolöken i minde bitar. Skala och finhacka vitlöken.
Stek purjolök och vitlök på medelvärme tills de mjuknat ordentligt.
Fördela broccoli, blomkål, purjo och vitlök i en ugnsfast form.
Blanda samman creme fraiche, mjölk, riven muskot, salt och peppar. Häll detta över grönsakerna. Strö sist över osten.
Grädda i cirka 30 minuter i 225°C.
Ringla olja över kycklingdelarna och pudra sedan över kryddorna. Gnid in allt ordentligt.
Rosta i 225°C i cirka 40 minuter.
Moldavien
79 kr
Ett mjukt och elegant pinot noir-vin med smak av hallon och jordgubbar. Utsökt till kyckling och milda ostar.
Australien
179 kr
Ett sofistikerat rödvin från Australien med fruktiga toner av körsbär och hallon. Perfekt till fågel och vegetariska rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas gott vin!
Läs merVilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs merGe kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Läs merVad är det för skillnad egentligen? Mats Claësson reder ut begreppen.
Läs mer