Finns det något godare än en riktigt härlig fisk- och skaldjursgryta? Jag tror nästan inte det. Här har jag gjort den på både vatten och grädde, men du gör som du vill. Ta gärna och byt ut vattnet mot grädde för en ännu fylligare och lyxigare gryta.
Saffran är den givna kryddan i denna rätt. Räkorna blir som alla godast om de läggs i fisk- och skaldjursgrytan utan att få koka med tycker jag. En klick aioli eller crème fraîche är aldrig fel att ha till, precis som ett riktigt gott bröd har sin givna plats!
Linnéa
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
0,5 g saffran
2 dl vitt vin
2 msk fiskfond
2 dl vatten
3 dl grädde
1 röd paprika
700 g fisk (jag tog lax)
300 g räkor med skal
450 g blåmusslor
salt och ev. lite citron
Skiva purjolöken fint. Stek den mjuk i lite smör.
Skala och finhacka vitlöken. Låt den steka med på medelvärme.
Tillsätt tomatpuré, saffran och vitt vin. Låt allt koka upp. Ha i vatten och grädde och låt allt koka ihop i cirka 10 minuter. Vill du kan du reda av grytan lite här.
Skölj och rensa musslorna, kasta de som är trasiga och som inte stängs när du knackar dem i köksbänken.
Tärna paprikan och fisken. Ha i musslor, paprika och fisk i grytan, koka på medelvärme i cirka 5-7 minuter beroende på vilken slags fisk och hur stora bitar du gjort.
Smaka av med salt och eventuellt lite citron om grytan behöver mer syra.
Ha upp grytan i skålar, toppa med nyskapade räkor och massor med färska örter. Servera ett gott bröd till.
Frankrike
115 kr
Lätt och fruktig chardonnay med toner av tropiska frukter och en subtil hint av ek. Passar utmärkt till kyckling och pasta.
Recept: Linnéa Seidel