Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Jag gillar soppa, det kan innebära allt från enklaste rotfruktssoppan kokt i buljong (min mormor brukade göra en sådan när jag var barn. Sältan från buljongen, alla rotfrukters olika smaker, herre så gott det var!), till en lite lyxigare variant. Som denna. Full med fina råvaror och fantastiska smaker. Tänk er bara, saffran som fått fräsa i smör med olika löksorter och selleri, rundheten från grädden, syra från vin, lite sälta från en skaldjursfond, olika sorters fisk-och skaldjur och sist lite kryddighet från färsk timjan.
Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
Koka i 3 dl vatten i cirka 4 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna.
Hetta upp en klick smör i en kastrull.
Skala och finhacka löken. Skölj och hacka purjolöken fint. Skala och pressa vitlöksklyftorna, skär sellerin i mindre bitar.
Fräs alla löksorter och selleri i smöret tills allt börjat mjukna. Tillsätt då saffran och tomatpuré.
Låt detta fräsa ytterligare några minuter. Blanda i skaldjursfond, vatten och vitt vin. Detta får nu koka utan lock i cirka 5 minuter.
Sänk värmen något. Blanda ut crème fraîche i grädden och rör i det. Låt allt koka under lock i cirka 10 minuter.
Skär lax och torsk i cirka 2 centimeter stora bitar, lägg i dem och låt soppan koka 5 minuter till. Fisken får inte koka sönder.
Smaka av med salt och en bunt finhackad timjan.
Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par att lägga i soppskålarna som dekoration.
Fördela musslor och räkor i botten av skålarna. Slå på den varma soppan och dekorera med musselskal och färsk timjan.
Fredagsmyset kan börja!
Argentina
89 kr
Ett argentinskt ekologiskt vitt vin med fruktiga toner av tropisk frukt och citrus. Utmärkt till stekta eller grillade rätter på fisk eller ljust kött.
Recept: Linnéa Seidel
Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs merAtt grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs merLinnéa har gjort ett superläckert recept på surf 'N' soup med gratinerade havskräftor, en variant på klassikern surf 'N' turf.
Läs merAtt få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.
Läs mer