Gnocchi med shiitake och parmesan.

Stefan Ekengren är aktuell med nya kokboken "Potatis" som innehåller cirka 90 recept med vår mest älskade knöl! Här delar han ett av recepten och lär oss göra hemgjord gnocchi.

Gnocchi med shiitake och parmesan från boken "Potatis".

4

Kan det här vara urmodern till alla husmansvarianter världen över? Det vet man inte, men gnocchi har på något outgrundligt sätt blivit en referenspunkt för potatisrätter av nästan samma slag i så många länder.

I Sverige har vi kroppkakor och palt som påminner om gnocchi, även om det är helt andra saker. Det jag gillar med gnocchi är att de är små, och att de blir lite degiga och härliga är nemas problemas när de är så naggande små och goda. Äts på enklast möjliga sätt, stekta med parmesan.

Den godaste gnocchin åt jag hos en tryffeljägare i bergen utanför Parma. Han rafsade ihop små fina gnocchi till oss efter en lyckad tryffelletning och serverade dem med tryffel och parmesan. Att sitta i bergen och äta gnocchi med tryffel och dricka rödvin till lunch. Ja, ni fattar.

Gnocchi kan göras på mannagryn eller bröd också, men potatis är det vi gillar i boken. En viktig sak är att inte blanda degen för länge, det gör att den blir klistrig, seg och lös. Hastig blandning är ordern! Och en sista sak – antingen satsar du på att göra supersnygga gnocchi eller så kör du på lite slarviga klumpar. Ta en vild gissning på vad jag gillar? Här har jag stekt gnocchin med shiitake, eftersom den finns hela året och för att den är så otroligt god. Men kantareller och karljohanssvamp när de är i säsong, eller vilken odlad svamp som helst, funkar också fint!

Recept av Stefan Ekengren och foto av Roland Persson, från boken "Potatis" (Natur & Kultur).

Vintips till gnocchi:

Recept: Stefan Ekengren

Gnocchi med salsicciaGnocchi med salsiccia.

Gnocchi är en italiensk klassiker och i Toscana kallas de ofta för topini (små möss) p.g.a. sin storlek. Se recept på en härlig gnocchi med salsiccia här.

Läs mer
Dumplings med misokycklingDumplings med misokyckling.

En traditionell kinesisk rätt som här i stjärnkocken Jonas Svenssons recept fylls med en god misokyckling.

Läs mer
Svampbiffar med gräddstuvad grönkålUnderbara svampbiffar med gräddstuvad grönkål och rårörda lingon.

Linnéa har experimenterat med vegetariska biffar och här är en riktig fullträff!

Läs mer
Pasta med citron, burrata, kronärtskocka och vitlökKrämig pasta med kronärtskocka, citron och burrata.

En pasta som du enkelt slänger ihop på 30 minuter men som smakar helt otroligt av citron, kronärtskocka, vitlök och burrata. En garanterad succé!

Läs mer