Till årets midsommarmeny har Linnéa grillat en hel laxsida som får smak av aprikosmarmelad, chili, färska örter och salt. Både urgott och jätteenkelt!
Att grilla eller ugnssteka hel laxsida är min paradrätt när jag ska duka upp till buffé. Det är nämligen bland det enklaste som finns! Idag har jag haft på lite aprikosmarmelad, chili, färska örter och salt. Du får sötma, hetta, sälta och örtighet. En oslagbar kombination. Enklast är att tillaga laxen med en termometer- då vet du exakt när den är klar. Servera laxen kall eller varm.
Torka laxsidan helt torr och jämna sedan till den med en vass kniv.
Bred ut aprikosmarmelad över laxen. Finhacka chili och strö ut chilli och salt över laxen.
Grilla eller ugnsbaka laxen tills innertemperaturen är strax under 54°C. Låt den sedan vila en stund, då kommer temperaturen gå upp någon grad. Tillagar du laxen i ugnen gör du det på 200°C.
Toppa laxen med färsk dill och färsk gräslök.
Skölj romansalladen och skär den i stora bitar, exempelvis varje blad i 3 bitar.
Dela salladsärtorna och kvarta jordgubbarna. Skölj och skiva rädisorna tunt. Strö detta över salladen.
Italien
82 kr
Detta fruktiga, aromatiska och friska vin från Sicilien är en blend av ekologiska cataratto- och zibibbo-druvor. Blommiga aromer med smaker av honungsmelon, päron och fläder i en generös, fruktig stil.
Tyskland
337 kr
Riesling med en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Lång eftersmak.
Recept: Linnéa Seidel
Starta kvällen med ett fat goda räksnittar. Här har jag gjort en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrlig och fast i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.
Läs merLerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Läs merGrillad ryggbiff med majs, örtsmör och parmesanslungad färskpotatis blir midsommaraftonens huvudrätt. Med så mycket smak i varje liten tugga. Örtsmöret smälter fint över både kött och majs.
Läs merAvsluta midsommarafton på bästa sätt: med en klassisk midsommartårta. Den här bygger på höjden och räcker till många. För hur mätt man än är efter maten finns alltid plats för en bit tårta. Eller två.
Läs mer