Varför inte använda grillen till jul? Ge laxen en rökt smak genom att lägga enriskvistar eller rökspån på glöden. Servera med en romsås.
Torka av laxen och gnid in den med olja, salt, svartpeppar och citronsaft.
Fördela grillkol längs ena delen av din klotgrill. Tänd kolen och låt den få en fin och jämn glöd.
Lägg laxen, med skinnsidan nedåt på den sida du inte har glöden (laxen ska alltså inte ligga över glöden).
Lägg enriskvistar eller rökspån på glöden och sätt på locket med öppna ventiler.
Rök laxen i cirka 20 minuter. Övergrilla den inte, då blir den lätt torr.
Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Låt stå kallt en stund innan servering.
Sydafrika
79 kr
CHILL OUT Chardonnay South Africa har fruktig doft med inslag av päron, persika, fat och smörkola.Fruktig smak med inslag av persika, fat päron, tropisk frukt, citrus. Vinet har en lätt fet textur.
Frankrike
439 kr
Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume är nyanserad med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Ung, dock god redan idag men vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.
Recept: Linnéa Seidel
Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merGravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Läs merÄgghalvor med goda fyllningar är ett måste på julbordet. Här har Linnéa gjort tre varianter på lite roligare toppings än bara majonnäs och räkor.
Läs mer