Linnéas krämiga grönkålspaj innehåller prästost och grädde. Ett grönt alternativ till julen, men som är lika god året runt.
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg.
Tillsätt vattnet, en matsked i taget, och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten.
Förgrädda i ca 15 minuter i 200 °C.
Koka grönkålen i rikligt med vatten tills den mjuknat, ca 5-7 minuter. Häll av vattnet och låt kålen ånga av en stund.
Skala och strimla löken. Stek den tillsammans med kålen i en klick smör på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om så att inget bränns vid. Smaka av med salt och peppar.
Lägg grönkålsfyllningen i det förgräddade skalet. Strö över osten. Blanda samman ägg och grädde. Häll det över kålen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter i 200°C. Servera gärna pajen ljummen.
Australien
219 kr
239 kr
Ett mjukt och fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, kryddor och chokladtoner. Utmärkt till grillade kötträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Prova att krydda fläskfilén med en rub gjord på julkryddor. Får du tag på vildsvinsfilé skulle jag rekommendera det. Det känns lite extra lyxigt så här till jul!
Läs merIstället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.
Läs merEn krämig sill med smak av apelsin och senap som är snabb att blanda till. Låt gärna stå minst ett dygn innan den ska ätas.
Läs merGravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Läs merSom dessert på självaste julafton tar jag ett säkert kort, nämligen den här oslagbara glassen. Här med smak av saffran. Som kontrast strör jag massor av kanderade, lätt saltade nötter över.
Läs mer