Dumplings, eller gyoza, är fyllda degknyten som kan göras med kött eller utan och ofta fylls med olika grönsaker och kryddor. Här har Linnéa visat att det inte alls är svårt att göra dumplings hemma.
Jag brukar använda spetskål till dessa dumplings. Jag gillar den lite mjukare och mer följsamma kålen än vanlig vitkål. Men det är som alltid en smaksak.
Gyozapapper eller plattor finns i välsorterade mataffärer eller i din asiatiska matbutik. De är verkligen enkla att använda och gör tillverkningen av dina dumplings så mycket enklare. Rekommenderas varmt!
350 g fläskfärs
3 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
3 msk finhackad ingefära
2 klyftor vitlök
3 salladslökar
1 nypa chiliflakes
2 dl finstrimlad spetskål
ca 50 gyozapapper
Ha upp fläskfärs i en skål. Blanda i soja, sesamolja, fisksås och ingefära.
Skala och pressa vitlöken, strimla salladslöken fint. Blanda detta i färsen tillsammans med lite chiliflakes.
Ha sist i den finstrimlade kålen. Låt gärna stå i kylen en stund så blir färsen mer lätthanterlig.
Fyll gyozapapper med ungefär en rågad tesked fyllning. Fukta kanterna med vatten och vik ihop till ett halvmåneformat knyte.
Stek dina dumplings i olja i cirka 2 minuter på hög värme. Tillsätt sedan vatten så det täcker botten på stekpannan. Sätt på ett lock och låt dina dumplings ångas i ca 4 minuter. Tag av locket och låt allt vatten dunsta bort och dumpningarna få en frasig yta.
5 msk risvinäger
5 msk japans soja
1 msk strösocker
1 tsk sesamolja
1 tsk finriven ingefära
1 vitlöksklyfta
chiliflakes
svarta sesamfrön
Blanda samman risvinäger, soja, socker, sesamolja och ingefära.
Skala och pressa vitlöken ha blanda i den.
Smaka av med chiliflakes och sesamfrön.
Tyskland
291 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
Recept: Linnéa Seidel
En traditionell kinesisk rätt som här i stjärnkocken Jonas Svenssons recept fylls med en god misokyckling.
Läs merReceptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs merJapanskt, thailändskt, indiskt - det är stor skillnad mellan de asiatiska köken. Men en sak har de gemensamt och det är härliga smaker som passar perfekt när du tröttnat på kött, potatis och brunsås-träsket. Här listar vi några goda asiatiska rätter.
Läs merYOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer