Helstekt kyckling med skomakarsås.

Här har Caroline Hofberg, från matbloggen Caroline i köket, tagit fram ett underbart kycklingrecept i samarbete med vinet Falling Feather.

Helstekt kyckling med skomakarsås.

4

Mat som lagats med kärlek, med smaker som vi känner igen från barndomen. Amerikanerna kallar det för comfort food, på svenska kanske man kan översätta det med nostalgimat. Men oavsett namn, det här är en känsla som jag älskar. Därför känns det helt rätt för mig att låta en husmanskost-inspirerad maträtt möta ett vin från Kalifornien. Kan inte tänka mig något bättre än att njuta av vällagad mat tillsammans med ett fylligt och smakrikt vin!

Helstekt kyckling är verkligen den ultimata maträtten att samlas kring, och självklart vill jag ha en god sås till som kan möta vinets karaktär på allra bästa sätt. Här fick den älskade skomakarlådan agera inspirationskälla, som jag förvandlat till en skomakarsås. I grunden har jag gjort en rödvinssky som utökats med rökt sidfläsk och purjolök, de traditionella tillbehören till ”Skomakarens biffstek”.

Det mjuka vinet som görs på den amerikanska druvan ruby cabernet är både generöst och fruktigt, fyllt av bärig smak vilket är perfekt när man vill möta rotfrukternas naturliga sötma. Du kommer också att finna en tydlig örtighet som möter den örtkryddade kycklingen fint, liksom ett spännande smakmöte mellan vinets milda ton av sötlakrits och fläskets rökighet. Det här är helt enkelt ett vin som ger mig en värmande känsla, precis som en middag i sann comfort food–anda.

Helstekt kyckling med skomakarsås

Helstekt kyckling är verkligen den ultimata maträtten att samlas kring. Personligen kan jag inte tänka mig något bättre än att njuta av vällagad mat tillsammans med ett fylligt och smakrikt vin! Falling feather är ett mjukt, generöst och fruktigt vin som matchar kyckling och rotfrukter, såväl som den smakrika vinskyn på ett alldeles ypperligt sätt. Jag har valt att göra en allt–i–ett–rätt där jag lägger både rotfrukter och potatis runt kycklingen. Men för dig som önskar är det också gott att byta potatisen mot mer rotfrukter, och istället servera ett gott potatismos till.

Vin till kycklingen på flaska eller box:

Recept: Caroline Hofberg

Rödvinssås med kött på träbord.3 såser som passar till det mesta.

Här har vi tre underbara såser som passar till många olika maträtter - vad de har gemensamt är att de är passar till samma vin: Falling Feather Ruby Cabernet.

Läs mer
Skomakarsås med köttbit på träbord.Skomakarsås.

Rödvinssås+köttbit=sant. Med den här ”utökade” varianten av rödvinssky får du det lilla extra.

Läs mer
Blåbärssås på träbord bredvid en skål med blåbär.Blåbärssås

Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.

Läs mer
Choronsås i såssnipa på träbord.Choronsås – tomatiserad bearnaisesås.

Trött på vanlig bea? Testa den här tomatbaserade bearnaissåsen istället! Passar utmärkt till både kött och kyckling.

Läs mer