En mustig gryta där högrev fått koka tills ingen kniv behövs för att dela köttet och som innehåller allt från en rejäl skvätt vin till syrad grädde.
Till middag blir det en mustig gryta där högrev fått koka tills ingen kniv behövs för att dela köttet. En gryta som innehåller allt från en rejäl skvätt vin till smakrika rotsaker och ett par deciliter syrad grädde. För den gör hela skillnaden. Jag lovar!
Jag serverar rosmarinsstekt brysselkål och ett gott bröd till min gryta. Men det går såklart fint att koka potatis att ha till, eller ett gott rotfruktsmos!
Skär ner högreven i grytbitar. Bryn i omgångar med en klick smör i en gryta.
Skala lökarna och lägg ner dom hela i grytan tillsammans med allt kött. Slå på rött vin och lägg i lagerblad och oxfond.
Slå på buljong så att det täcker köttet. Låt koka under lock tills köttet är mört. Minst 1 timme men gärna längre.
Skala och dela palsternacka, persiljerot och morot i stavar. Låt koka med de sista 20 minuterna.
Rör ut vetemjölet i lite vatten och red av grytan. Tillsätt ev mer köttbuljong. Häll i grädden. Låt allt koka upp och koka tills såsen tjocknar.
Stek champinjonerna i en separat stekpanna. Tillsätt svampen i grytan och smaka av med salt och peppar.
Koka brysselkålen tills de mjuknat.
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i de förkokta brysselkålen tillsammans med honung och färsk rosmarin. Låt steka tills brysselkålen fått fin färg. Smaka av med salt.
Servera din högrevsgryta tillsammans med stekt brysselkål och ett gott bröd.
Chile
139 kr
Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Sandra Mastio bjuder på riktigt lyxig högrev med örtbakade druvor som serveras med ett gott rosmarinbröd.
Läs merI Tareq Taylors senaste kokbok "Middag i en gryta" bjuder han på en härlig och unik högrevsgryta med picklade blåbär som serveras med en god potatispuré.
Läs merVin i matlagningen kan definitivt höja smaken på såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i maten..
Läs merLinnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.
Läs mer