En dessert hämtad ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer.
Dags att testa inkokta päron? Päronträden dignar av mogna frukter under hösten, kanske mest i september-oktober. Vi har en mängd olika sorters päron som växer i Sverige, och de kan vara fasta eller saftiga i köttet, söta eller mer åt det syrliga eller aromatiska hållet.
Vilka päron du väljer när du ska göra inkokta päron bestämmer du själv, men Conference-päron ofta ett mycket bra val. Dessa päron har en fast och tät konsistens som håller sig väl under kokningen, vilket hindrar dem från att bli för mjuka eller mosiga. Dessutom har Conference en balanserad sötma som passsar finfint med vanliga kryddor och sirap som ofta används vid inkokning.
Här är ter recept på inkokta päron hämtade ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer. Dessutom rekommenderar författarna att man med fördel kan servera päronen till fågelrätter av anka, gås eller tjäder.
Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.
Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.
Låt päronen svalna i lagen.
Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.
Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.
Låt päronen svalna i lagen.
Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.
Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.
Låt päronen svalna i lagen.
Frankrike
229 kr
Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.
Australien
79 kr
AUSSIE Kangarouge Shiraz har en trevligt fruktig doft med inslag av björnbär, blåbär och sötlakrits. Smaken är fruktig med toner av mörka frukter och bär samt sötlakrits.
Recept: Pontus Frithiof och Tor Stålhandske
Kockarna Pontus Frithiof och Tor Stålhandske släpper en fyra kilo tung kokbok som är imponerade i både omfång och innehåll med massor av inspirerande recept från en genuin, svensk mattradition.
Läs merLinnéa har komponerat ihop en oemotståndlig dessert till vintern. Glöggkokta päron med vispad grädde och ädelost!
Läs merLinnéas recept på vinkokta äpplen och mascarponekräm som garanterat gör succé på middagen.
Läs merGör Linnéas frasiga våfflor med silkeslen chokladglass och en otroligt god chokladsås smaksatt med päronlikör.
Läs mer