Ingen midsommar utan sill, och detta år lagar vi en klassiker: Brantevikssill. Sillen får härlig smak av lök, peppar, citron och dill. Till detta? Snaps såklart!
0 h 15 min
Sillen har en given plats till de flesta svenska högtider (och däremellan också förstås) och midsommar är inget undantag. Detta år har Linnéa gjort den klassiska Brantevikssillen, som har rötter i fiskeläget Brantevik vid Österlens kust och som kom till på 1970-talet.
Den tar bara 15 minuter att slänga ihop, men behöver ligga till sig i cirka tre dagar innan midsommar, så börja i tid!
ca 400 g inläggningssill
1 röd lök
1 gul lök
20 kryddpepparkorn
20 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk citronpeppar
skal från 0,5 citron
2 tsk salt
2 dl strösocker
0,5 dl finhackad dill
Sila lagen från sillen och skär den i bitar om du använder hela filéer.
Skala och finhacka de båda löksorterna.
Krossa kryddpeppar och vitpeppar.
Blanda sill, lök, peppar och smula i lagerbladet.
Ha på citronpeppar, rivet skal från 1/2 citron, salt, socker och finhackad dill. Blanda väl och låt stå i kylen minst 3 dagar.
rågbröd
smör
dill
Sverige
245 kr
Läckö Slottsaquavit är rund och fyllig med tydlig karaktär av dillfrö och inslag av kummin, fänkål och koriander.
Sverige
229 kr
O.P. Anderson Dill Aquavit har en frisk och fyllig kryddighet från dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.
Recept: Linnéa Seidel
En smakrik inledning på midsommarmiddagen. Rosta egna crostini och toppa med en krämig oströra och sommarens solmogna jordgubbar. Servera med bubbel!
Läs merLax i alla dess former är alltid ett välkommet inslag vid midsommarbordet. Här serveras den med en enkel färskpotatissallad och en frisk kall sås.
Läs merAtt marinera en bit kyckling och sedan slänga på grillen är bland det godaste som finns. Servera med grillade grönsaker i säsong och en smakrik sås.
Läs merAvslutningsvis ber vi att få imponera med en ljuvlig cheesecake som fått smak av sommarens fläder och färska, marinerade jordgubbar.
Läs mer