Knäckig smulpaj där äpplena får djup smak av att marineras i Fireball. Serveras med vaniljglass och hemkokt, salt kolasås som också smaksätts med likören.
Det fantastiska receptet är skapat av Helena Elm bakom instagramkontot @baraenkakatill.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor som du sedan delar på mitten.
Lägg dem i en bunke och rör ner 0,5 dl Fireball. Låt marinera i skålen i ca 20 min, rör om då och då.
Sila sedan av vätskan och spara det som blir över till kolasåsen.
Lägg äppelbitarna i en smord pajform och strö över kanel efter smak och tycke.
Nyp ihop smuldegen med hjälp av händerna och strö den över äpplena.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills pajen har fått en fin, gyllene färg.
Blanda alla ingredienser förutom flingsalt och Fireball i en kastrull.
Låt koka på medelvärme och rör om då och då med en handvisp. Efter ca 20 min brukar den ha fin konsistens. (Notera också att kolasås tjocknar något medan den svalnar.)
Ta såsen från värmen och rör ner flingsalt och Fireball. Börja med den Fireball du fick över efter att ha marinerat äpplena, och fyll på med så mycket som du önskar. Totalt 0,6 dl Fireball i kolasåsen är ett lagom riktmärke.
Servera äppelpajen med vaniljglass och den saltstänkta kolasåsen.
USA
199 kr
Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.
Recept: Helena Elm
Matkreatören Sofia Henriksson bjuder på en fantastisk chokladfondant med kryddig kanellikör som serveras med egen vaniljglass och apelsinzest.
Läs merAvsluta Alla hjärtans dag med den här gudomligt goda desserten. Kombinationen av äpple, tosca och vanilj tillsammans med ett glas Vintry's Taverna får smaklökarna att jubla.
Läs merNu är det säsong för svenskarnas favoritfrukt - äpple. Vi har listat de vanligaste svenska äppelsorterna och du får även tips på vad du kan göra med dem.
Läs merHomemade by Cecilia har skapat en våffla med smak av likören Fireball, som serveras med smörstekta persikor och annat gott.
Läs mer