Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana är vår nya favorit. Den tackar vi potatisexperten Stefan Ekengren för. Perfekt att servera som plockmat när du får vännerna eller hela tjocka släkten på besök.
12 små fasta potatisar, skrubbade
60 g löjrom
4 msk smetana
½ kruka dill, plockad och grovhackad
1 salladslök, finskivad
Ekologisk frityrolja
1 liter vatten
2 dl äppelcidervinäger
¾ dl salt
Skiva potatisen fint nästan hela vägen igenom, använd en handduk som viks tre gånger från varje sida till en ”ränna” i mitten. Lägg potatisen direkt i isvatten när du har skurit den.
Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90 gradigt vatten en timme utan lock. Potatisen får inte koka och ska inte bli färdigkokt, utan den ska bli lite mjuk men inte genomkokt, typ halvrå. Ta upp potatisen med hålslev och låt kallna i isvatten.
Vid servering: Ta upp potatisarna ur vattnet och låt rinna av. Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja cirka 25–30 minuter tills potatisen är krispig rakt igenom. Håll koll, det kan ta både kortare och längre tid. Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara.
Ta upp potatisen och låt rinna av på hushållspapper.
Låt potatisarna gå i ugn på 65 grader 1 timme, då blir de ännu krispigare.
Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt.
Sverige
229 kr
O.P. Andersons klassiska kryddblandning med juliga toner av pomerans, kanel och cognac.
Kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med toner av pomerans, cognac och sherry och lagring på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet
Recept: Stefan Ekengren
De här små godingarna - potatisterrin med matjessill och vitlök skapar fest i munnen. Passar bra att servera under såväl jul som midsommar, det vill säga hela året runt. Bakom dessa står ingen mindre än potatisexperten Stefan Ekengren
Läs merMandelpotatispuré med ragu av rökt sidfläsk, svamp och brynt smör, signerad potatisexperten Stefan Ekengren, ligger fint i munnen. Servera med en Aalborg Jule Akvavit och du är hemma.
Läs merFriterad Janssons frestelse med kryddostkräm är klassikern i en ny tappning, signerad potatisexperten Stefan Ekengren. Det här vill vi gärna äta varje dag, gärna två gånger om dagen.
Läs merKryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs mer