En läcker rätt med lammfilé i rödvinsmarinad och en risotto med färska örter, shiitakesvamp och vällagrad ost.
Det fina med just risotto är att det går att variera i det oändliga. Här har jag valt att ha i massor av färska örter och istället för den klassiska parmesanosten har jag valt en annan vällagrad ost. Svampen som jag ofta brukar blanda i direkt har jag smörstekt och serverat bredvid, vilket ger extra textur till rätten.
Lammfilén har fått marinera i en enkel rödvinsmarinad och sedan brynts hastigt så att den får färg runt om. Efter det låter jag ugnsvärmen göra jobbet. Hur länge beror på hur välstekt du önskar köttet. Men kom ihåg att låta det vila en stund under folie innan du skär upp det.
Skala och skär lök och vitlök fint. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och lägg i smör och lök.
Häll i riset och låt det steka med löken ett par minuter. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.
Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att riset inte bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.
Blanda i den rivna osten tillsammans med finhackad salladslök och färska örter.
Blanda samman olja och rödvin. Pressa i vitlök.
Finhacka timjan och rosmarin och blanda i tillsammans med ett krossat lagerblad. Smaka av med salt och peppar.
Lägg lammfilén i marinaden och låt marinera minst 1 timme.
Bryn lammet hastigt i en stekpanna med olja. Lägg över till en ugnsfast form, stick i en kökstermometer och ställ in i en 120°C varm ugn. Hur lång tid lammet behöver gå i ugnen beror på hur väl tillagat kött du föredrar. (Rare: 56° C, Medium: 58° C, Well done: 64° C) Ta ut köttet och låt köttet vila i aluminiumfolie i ca 20 minuter.
Skiva svampen och stek i en klick smör tills den är gyllene.
Finhacka färska örter och låt steka med en stund.
Lägg upp risotto, skivad lammfilé och stekt svamp med örter på en tallrik. Hyvla över lite vällagrad ost och ringla lite god crema di balsamico på tallriken.
Italien
149 kr
168 kr
Mustigt rött vin från Sicilien med inslag av körsbär, plommon och choklad. Perfekt till grillat kött och vällagrade ostar.
Recept: Linnéa Seidel
Lamm blir ett mer och mer populärt inslag på de svenska borden och här har vi recept som verkligen får smaklökarna att göra vågen!
Läs merLamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Läs merMarinerad lammytterfilé med ugnsrostade rotfrukter och gräddsås passar utmärkt till påskbordets alla läckerheter.
Läs merI grilltider är det perfekt att slänga en hel lammfilé på grillen. Servera med en somrig sallad och en god dressing - mer behövs liksom inte. Eller jo - möjligtvis ett gott vin också!
Läs mer