Kocken Klara Lind har skapat den här fantastiska efterrätten med saftig mandelkaka med toner av brynt smör och en lyxigare grädde med hallon. Perfekt att bjuda på när de svenska hallonen äntligen har mognat.
Mandelkakan är saftig och får ett fint djup av det brynta smöret. Pricken över i:et år såklart den ljuvliga hallongrädden ovanpå.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten.
Börja med att bryna smöret. Ställ åt sidan och låta svalna något.
Blanda nu samtliga ingredienser till en slät smet, precis att den går ihop. Häll i springformen och grädda i mitten av ugnen ca 45-50 min. Den ska bli gyllene.
Ta ut och låt svalna helt till rumstemperatur.
Häll hallon, strösocker och hallonsaftskoncentrat i en kastrull.
Koka på medelvärme ca 5 minuter. Sila genom en finmaskig sil. Kyl ner helt.
Vispa grädde ihop med hallonsåsen tills den blir fluffig. Bred ut grädden över mandeltårtan. Dekorera med färska hallon.
Servera direkt.
Recept: Klara Lind
En ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde är desserten i vår grosshandlarlunch, speciellt framtagen för firandet av O.P. Anderson som fyller 130 år 2021.
Läs merKlara Lind är säkert ett namn som klingar bekant för många. Men hon har så mycket mer på sitt CV än "bara" kock - till exempel är hon en del av O.P. Andersons Gastrogarde.
Läs merEn saftig mandel- och kokoskaka från Sudan med fräsch smak av lime. Receptet kommer från "Khadijas kök: Recept från Östafrika."
Läs merEn saftig mandelkaka som smakar allra bäst med lite färska bär och lättvispad grädde. Kakan bakas på mandelmjöl vilket gör den till ett bra glutenfritt alternativ!
Läs mer