Linnéa lindar oxfilén med parmaskinka och serverar med en smakrik svamp- & tryffelkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör.
Förutom hummer så är nog oxfilé den råvara vi förknippar mest med nyår. Och i år är inget undantag! Här har jag lindat oxfilén med parmaskinka och sedan serverar jag den med en smakrik svampkräm och hasselbacksrödbetor med brynt smör. Jag är nog lite barnsligt förtjust i de här rödbetorna. Men de är verkligen allt man kan önska i smakväg!
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär svampen i riktigt små bitar.
Stek lök och svamp i smör tills löken mjuknat och svampen fått fin färg.
Vispa upp färskosten och rör i den stekta löken och svampen.
Smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar. Ställ svalt ett par timmar innan servering.
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt runt om så köttet får en fin stekyta.
Linda parmaskinka tight runt köttbitarna. Stick i en köttermometer i den ena köttbiten. Värm ugnen till 100°C och ugnsstek köttbitarna tills de uppnår ca 60°C (då är köttet medium).
Låt köttet vila minst 10 minuter under folie innan det serveras.
Skala rödbetorna och skär tunna snitt i betorna. De ska fortfarande hänga ihop i botten.
Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i rödbetorna. Krydda med salt och peppar.
Ugnsbaka i 200°C i cirka 35-40 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Bryn smöret och ös det över de mjuka rödbetorna. Hyvla lite ost över varje rödbeta.
Sätt på grillfunktionen på ugnen och stek i ugnen tills osten smält.
Servera den parmalindade oxfilén tillsammans med de varma hasselbacksrödbetorna, svampkrämen och sallad. Klipp lite krasse och strö över svampkrämen.
Spanien
199 kr
Exklusivt rödvin från Rioja med smak av mörka körsbär och torkad frukt. Perfekt till smakrika och kryddiga rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Lyxig hummer med krämig smetana som toppas med forellrom.
Läs merNyårsafton är årets bubblogaste kväll och att välja rätt dryck kan höja upplevelsen. Här tipsar vår dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår.
Läs merAvsluta nyårsmiddagen med stil! Gör en hjortronglass som du smaksätter med dessertvin. Spritsa på fina marängtoppar som du bränner av och toppa med hallon.
Läs merCatharina Lindeberg Bernhardsson som är expert på dukning. Hon delar med sig av några tips på dukning som kan förgylla nyårsmiddagen.
Läs mer