I Sanna Töringes bok "Olivoljeboken" finns massvis av härliga recept där olivoljan spelar stor roll. Bland annat flertalet efterrätter, som denna spännande päronkaka.
"En sådan här fin päronkaka åt jag för första gången på det fantastiska kaféet Pedrocchi i Padua." - Sanna.
Läs mer om Sanna Töringes bok "Olivoljeboken" här. »
1,5 dl florsocker
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Sätt ugnen på 150 grader.
Börja med mördegen: Blanda florsocker och mjöl.
Dela kallt smör i bitar och arbeta snabbt ihop, gärna i matberedare. Häll i kallt vatten och knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Smörj en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen, lägg den i formen och ställ in i frysen i 30 minuter. (Man kan också tumma ut degen i formen och lägga folieremsor runt kanten så att den håller sig på plats. Då behöver man inte sätta in formen i frysen.)
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut formen och höj värmen till 200 grader.
4 dl mandelmjöl
0,75 dl mild olivolja
2 ägg
2 citroner, finrivet skal
1 dl strösocker
3 mogna päron
lite citronsaft
2 msk strösocker
Blanda under tiden som pajskalet förgräddas alla ingredienser till frangipanicrèmen, dvs. mandelmjöl , olivolja , ägg , citronskal och strösocker.
Fyll formen med smeten, skala och skär päronen i tunna skivor och pressa över lite citronsaft.
Lägg päronen i ett fint mönster och strö över socker. Grädda kakan i ugnen i 30–40 minuter.
Cypern
99 kr
Diamant har en medelstor doft med inslag av jasmin, honung och pomerans. Halvsöt, medelfyllig smak med mild syra fruktigt och blommigt och en ton av mandel.
Recept: Sanna Töringe, ur boken "Olivoljeboken".
En dessert hämtad ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer.
Läs merSensommar och tidig höst innebär skördesäsong och hög tid för päron, plommon och inte minst: Äpplen. Här har vi samlat några av våra godaste recept som förslag på vad du kan göra med dina äpplen i år.
Läs merKaramelliserade popcorn är verkligen pricken över i till denna utsökta chokladkräm med päronlikör.
Läs merFolk o folks dryckesexpert Mats Claësson bjuder här på ett underbart läckert recept på en dessert med päron som marinerats i vitt vin och bakat under ett täcke av mandelkräm.
Läs mer