Linnéa har gjort en variant på den italienska pastan Amatriciana med sidfläsk, vitlök och pecorinoost. En lättlagad pasta med mycket smak.
Ibland när jag ska ge mig i kast och laga något riktigt italienskt kan jag känna mig lite rädd. Kring italiensk matlagning finns det sådan stolthet, integritet och tradition, så det känns nästan som att svära i kyrkan om man ändrar på något. Men i nästa andetag brukar jag tänka att all världens matlagning för alltid skulle stå och stampa och aldrig utvecklas om vi inte vågar förändra ibland. Pasta Amatriciana där det absolut inte finnas någon lök eller vitlök i rätten. Men enligt min erfarenhet blir tomatsåser där man tillsatt lök som fått steka länge på låg värme så otroligt mycket godare.
I orginalreceptet på Pasta Amatriciana ska även guanciale (lufttorkad griskind) användas. Då det inte är den vanligaste detaljen att få tag på bytte jag ut det mot några skivor närproducerat sidfläsk av riktigt bra kvalité. Till italiensk mat passar det alltid bäst med ett italienskt vin. Som ett glas Ruffino Chianti Organic. Ett ekologiskt, medelfylligt vin med fruktig och fräsch smak av körsbär, hallon och lakrits.
Skär fläsket i bitar och stek tills det fått fin färg i en stekpanna. Ta ur fläsket.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek det på medelvärme i samma stekpanna som fläsket stekt i tills löken är mjuk och genomskinlig.
Finhacka chilin och tillsätt den mot slutet.
Häll i de hela körsbärstomaterna och låt dem koka med löken i cirka 10 minuter. Krossa tomaterna lätt med baksidan av en sked.
Rör i sidfläsket (spar lite att toppa pastan med).
Koka pastan i välsaltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Häll av pastan i ett durkslag men spar lite pastavatten att ev späda tomatsåsen med.
Rör ner pastan i såsen och tillsätt ev. lite pastavatten om såsen känns för tjock.
Lägg upp på tallrikar och toppa varje portion med riven pecorinoost, färsk persilja, lite stekt sidfläsk, salt och peppar. Ät direkt!
Italien
99 kr
109 kr
Ett ekologiskt italienskt rödvin med toner av körsbär, örtkryddor och plommon. Perfekt till pasta och italienska rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Pasta al Forno är lite som en förenklad variant av lasagne. En fyllig italiensk pastagratäng med både mozzarella och parmesan.
Läs merProva Linnéas variant på italienska Pasta Alfredo med kyckling, som får en härlig sötma från lök och fyllighet från soltorkade tomater.
Läs merDet finns inte ett perfekt vin till all pasta. Det är såsen, smakerna och kryddorna du ska tänka på när du väljer vin. Vi tipsar om goda viner till olika pastarätter.
Läs merRuffinos Chianti har funnits på Systembolaget sedan 1955 och är en omtyckt favorit till italienska klassiker som pizza och pasta.
Läs mer