En snabb och enkel pastarätt full av härliga smaker från salt pancetta, vitlök och parmesan. Matchas perfekt till det italienska vinet Il Capolavoro.
Det geniala i en riktigt god pasta, är när man låter pastan koka klart den där allra sista stunden i pastasåsen. Så den suger upp precis all smak och blir krämig och god, nästan stinn av såsen skulle jag säga.
Hur mycket vitlök som är rimligt beror på hur stark den är, och självklart på hur mycket vitlökssmak man själv vill ha. Men 2-4 vitlöksklyftor, det brukar jag tycka blir bra.
Att det bara tar dig cirka 20 minuter att svänga ihop den här pastan gör det till en vinnare, alla dagar i veckan.
Knaperstek pancetta i en stekpanna.
Koka upp pastan och koka tills den är al dente.
Skiva purjolök tunt. Skala och finhacka vitlöken. Låt den steka med panchettan tills den mjuknar.
Tillsätt kalvfond, dijonsenap, grädde och riven parmesan. Rör om och låt allt koka ihop till en sås.
Vänd i pastan och lite av pastavattnet och låt pastan koka klart i såsen. Ha i bladspenaten och vänd runt allt. Tillsätt ev mer pastavatten om det behövs. Smaka av med svartpeppar och salt.
Ha upp på tallrikar och toppa med mer riven parmesan.
Italien
219 kr
Il Capolavoro Appassimento Rosso har en generös fruktighet med inslag av färska röda bär. I boxen finns samma goda vin som i flaskan. Ett trevligt appassimentovin som perfekt matchar en vällagrad italiensk hårdost. Passar även utmärkt till lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas lite feta eller krämiga komponenter i maten.
Recept: Linnéa Seidel
Il Capolavoro Appassimento Rosso gjorde entré på svenska marknaden i vintras men blev direkt en succé hos folket. Därför lanseras nu vinet i smidig bag-in-box.
Läs merHär lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs merSvenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter att växa och lagom till vinterns intåg gör ett nytt "mästerverk" från Italiens klack, Apulien, entré.
Läs merSara Berg har skrivit boken "Pasta på italienska" som är en resa genom 12 italienska regioner och deras pastakultur.
Läs mer