Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till såsen.
Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till vitvinssåsen. En god vitvinssås lyfter vilken fisk som helst!
Sätt ugnen på 80 grader. Ta ur humrarna och klorna, dela stjärtarna på längden. Skala räkorna.
Skär fisken i fyra lika stora bitar. Om filéerna är tunna så kan man vika dem dubbla.
Skala och skär löken och moroten i bitar. Fräs löken och morötterna i lite smör, häll på vatten.
Lägg i lagerblad och vitpeppar. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Lägg i fisken, salta och peppra och pochera den under lock några minuter.
Flytta över fisken till en smörad ugnsform och sätt in fisken i ugnen till såsen är klar.
Sila av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Häll på vinet och koka ner till 2-3 del återstår. Häll i grädden.
Koka upp och sjud några minuter. Red av vitvinssåsen med Maizena utrörd i lite kallt vatten.
Rör i smöret lite i taget och smaka av din vitvinssås med salt (droppa i lite pressad citron om du vill ha lite syra).
Servera fisken med vitvinssåsen och toppa med hummer och räkor. Lägg på dill och servera med kokt potatis och lättkokt knipplök eller sockerärter.
Frankrike
79 kr
109 kr
Pierre Olivier har en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.
Frankrike
239 kr
249 kr
Domaine des Malandes Chablis har ung doft av citron, persika, mandel och ostronskal och en fläkt av vita blommor. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång, mineralrik eftersmak.
Recept: Elisabeth Johansson
Är det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs merMauritz Larsson Stormgaard har släppt en bok om utekök och bjuder på sitt recept på ceviche på gös med salsa på grillade tomater.
Läs merOm du älskar hummer och vill prova något annat, rekommenderar vi att gratinera den enligt Linnéas recept.
Läs mer