Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och här visar hon hennes bästa recept på Pulled chicken. Rätten görs i ugn serveras med tortillabröd och en god chipotlesås.
Catarina König bjuder här på hennes bästa recept på Pulled chicken ur kokboken "Varje dag är en fest". Hennes pulled chicken tillagas i ugn och serveras med flera goda tillbehör och varför inte ett glas chenin blanc?
Som det här receptet bevisar behöver du inte ha en slow cooker för att göra pulled chicken, det går utmärkt att göra den i ugnen. Du kan även använda bara kycklingfilé, men glöm inte bort att det finns mycket smak i fett och skinn på kycklingen - och dessutom är det mer prisvärt att köpa en hel kyckling till din pulled chicken!
Här serveras Katarinas pulled chicken med tillbehör som en enkel chipotlesås, tortillabröd, en tomat- och koriandersallad, guacamole, majs och ruccola. Andre goda tillbehör till pulled chicken är exempelvis:
Skivad jalapeno
Skivad rödlök
Picklad gurka
Creme Fraiche
Coleslaw
Ostsås
Tvätta kycklingen under rinnande, kallt vatten. Torka av.
Skala och skiva en lök grovt och platta till två vitlöksklyftor med kniven. Salta lite inuti kycklingen och tryck in den skivade löken och den söndertryckta vitlöken.
Lägg kyckligen i en tjockbottnad emaljkastrull med lock eller en vanlig ugnsform. Skiva resterande lök och vitlök fint. Lätt i en skål vid sidan av en stund.
Blanda samman bbq-sås, ketchup, whiskey, koriander, spiskummin, chipotlepasta, farinsocker och 1 tsk sald i en skål.
Sätt på ugnen på 180 grader. Pensla kycklingen med 1 dl av bbq-blandningen och strö över cirka 1 msk flingsalt över hela kycklingen.
Lägg sedan på lök, vitlök och avsluta med några varv med pepparkvarnen.
Lägg på grytlocket, eller täck med dubbla lager aluminiumfolie om du använder en ugnsform. Ställ in i ugnen och stek i cirka 2 timmar tills kyckligen når en innertemperatur på 80-85 grader vid benet.
Rör samman créme fraiche, chipotlepaste, lime och salt.
Smaka av, ställ in i kylen och låt vila.
Skiva varje tomat i 6-8 små delar. Lägg i en skål. Blanda ner koriandern och pressad lime. Smaka upp med salt.
Rosta majen i en stekpanna med olja och salt tills det börjar lukta lite popcorn.
Ta ut kycklingen och låt vila i cirka 10 minuter. Dra loss skinnet och börja plocka allt kött. Lägg det i en skål.
När allt kött är bortplockat, tillsätt resten av bbq-såsen i skålen. Salta ytterligare lite, smaka av. Servera med alla goda tillbehör.
Sydafrika
230 kr
Drostdy-Hof Chenin Blanc har en fruktig och frisk doft av tropisk frukt, äpple grapefrukt, lime och persika. Frisk och fruktig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, persika och äpplen.
Recept: Catarina König
Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då det är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Mer pulled pork till folket!
Läs merIstället för den klassiska fredagstacon så har du här ett mycket bra alternativ. Steam buns fyllda med Hoisinkyckling.
Läs merCatarina König blev Sveriges mästerkock 2016 och medverkar i programmet Decenniets mästerkock. Läs hela intervjun om vinsten som förändrade hennes liv.
Läs merVilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer