En version av pulled pork med svenska smaker som äpple, trattkantarell, timjan och vitlök. Dessutom förpackas denna pulled pork i tunnbröd vilket gör den till perfekt till vinterpicknicken.
Nu känns det som om sommaren var länge sedan. Kalla dagar med frisk luft och trädens löv har hunnit falla till marken.
Lagom tills att den här delen av året knackar på dörren börjar man sukta efter lite rejälare mat. Men för det behöver man inte stå och laga grytor, det finns så många sätt att tillaga en bit gott kött. Som till veckans fredagsmys till exempel. Där har jag tagit tänket i hur man gör pulled pork, och liksom gjort en svensk variant på det hela. Smakerna från äpple, trattkantarell, timjan, lök och vitlök passar otroligt bra till fläskkött som denna pulled pork.
Med inspiration från den klassiska renklämman så har jag tagit fram det här receptet. Pulled pork med svenska smaker, serverad i tunnbröd tillsammans med persilja och en riven rödbetssallad. En riktig lyxmåltid! Vill man lyxa till det ännu mer skulle jag använda mig av vildsvinskött istället för fläskkött till pulled pork. Oftast kan din matbutik ta hem det åt dig om du bara säger till i tid.
Gör i ordning pulled pork-köttet dagen innan, så du bara kan värma det när det ska serveras. Då har du ett rysligt smidigt och gott fredagsmys att se fram emot! Denna vecka har vi ett härligt rött vin som passar utmärkt till de här pulled pork-klämmorna!
/Linnéa
Blanda timjan, salt och peppar. Klappa in detta i köttet.
Skala och skiva löken tunt, finhacka vitlök och skiva sellerin tunt.
Bryn köttet hastigt runtom i en klick smör så det får fin färg.
Låt lök, vitlök och selleri steka med tills det mjuknar.
Lägg allt i en gryta med lock. Slå på äppeljuice och rödvin. Smula i en buljongtärning. Lägg i lagerblad och torkade trattkantareller.
Värm ugnen till 125°C och ställ in grytan med lock på i nedre delen av ugnen. Kör köttet i 4-5 timmar eller tills det är riktigt mört så du enkelt kan dra isär det med en gaffel.
Har du mycket vätska kvar när köttet är klart? Ta ur köttbiten och ställ grytan på spisen. Reducera såsen tills du har lagom mängd kvar. Lägg tillbaka köttet och blanda runt det med såsen.
Skala rödbetorna och riv dem grovt på ett rivjärn.
Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, salt och peppar.
Blanda pulled pork, rödbetssallad, persilja och granatäppelkärnor.
Lägg på ett tunnbröd, rulla ihop och njut.
Australien
219 kr
239 kr
Ett mjukt och fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, kryddor och chokladtoner. Utmärkt till grillade kötträtter.
Recept: Linnéa Seidel
Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då det är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Mer pulled pork till folket!
Läs merPulled pork är perfekt att servera till många. Linnéa har ett bra grundrecept på pulled pork som hon här har twistat till med både bönor och syrad rödkål.
Läs merTasmansk bergpeppar har en rund och fruktig smak med fin pepparhetta i eftersmaken som påminner lite om chili. Här ger den smak åt pulled pork i buns.
Läs merCaesarsallad som wrap med kyckling, bacon och krämig dressing.
Läs mer